Dezvoltator si investitor de top, CTP a avut un an 2016 extrem de performant si este in grafic pentru indeplinirea targetului de extindere in viitorul apropiat, am aflat de la Marian Orzu, Head of Leasing and Business Development Department CTP Romania, in interviul care urmeaza.

Cand a intrat CTP pe piata din Romania si care a fost tranzactia care a marcat aceasta extindere regionala? Care a fost contextul respectiv si cum a fost luata aceasta decizie de penetrare?


CTP a intrat in piata in 2007 cand a deschis un birou si am achizitionat doua terenuri respectiv la Pitesti si la Turda. Contextul pietei imobiliara de dupa 2008 ne-a facut sa pastram biroul si atentia asupra Romaniei cautand momentul oportun pentru intrare in piata. In 2014 am observat fragmentarea pietei si faptul ca nu exista un jucator dominant care sa ofere spatii industriale de clasa A+. Atunci am inceput achizitia de parcuri industriale cat si dezvoltarea de noi cladiri. 

Care este prezenta actuala a CTP in Romania si care este suprafata totala a proiectelor?


Momentan suntem prezenti in Oradea, Arad, Timisoara, Cluj, Turda, Sibiu, Deva, Pitesti si Bucuresti avand 500.000 mp construiti. Astazi am ajuns la un portofoliu de 500.000 mp construiti in Romania.

Cum va pozitionati fata de concurenta din Romania pe acest segment? In afara ordinelor de marime, exista o diferenta in filozofia abordata ca investitor?


Ce ne diferentiaza in mod clar este calitatea cladirilor pe care le construim. Toate noile noastre cladiri au/vor avea certificare BREEAM. Un alt aspect este flexibilitatea si rapiditatea deciziilor. Ne adaptam in fiecare zona in care activam dupa cerintele clientilor nostri pentru a le oferi cele mai bune servicii. Noi nu vindem proprietatile pe care le detinem sau dezvoltam oferindu-le clientilor nostri servicii constante si rapide atat in privinta cladirilor pe care le detinem cat si in privinta managementului proprietatilor.

Care sunt cele mai recente mari tranzactii de inchiriere semnate anul acesta in parcurile CTP si care sunt detaliile acestora (BTS, speculative)?


In Bucuresti suntem, momentan, prezenti pe autostrada A1 la km 13 si km23, cele doua zone principale ale pietei industriale. In Septembrie anul acesta am pornit speculativ constructia unui depozit de 22.000 mp la km13 din care am contractat pana acum 50% din suprafata catre mai multi clienti. Aceasta cladire va fi livrata in Martie 2017. Estimam ca pana la sfarsitul constructiei sa o avem ocupata in totalitate.


La km23 am finalizat o constructie de 30.000 mp inchiriata in proportie de 60% de catre OTZ Logistic iar restul de 40% va fi ocupat de o unitate de productie. 
Tot la km23 am inceput la 1 Noiembrie o cladire de 60.000 mp care va fi livrata in Mai anul viitor. Aceasta este o constructie inceputa fara a avea securizat inca nici un client, dar ma astept sa fie ocupata pana la livrare luand in considerare negocierile pe care le avem in desfasurare pentru aceasta cladire.


Dintre tranzactiile inchise anul acesta: Profi – 25.000 mp Cluj, Altex – 10.000 mp Bucuresti, OTZ Logistic – 20.000 mp Bucuresti, Faurecia – 15.000 mp Pitesti, Tibbett Logistics – 10.000 mp Bucuresti, Altex – 4500 mp Timisoara, Emag – 3500 mp Timisoara, Lagermax – 4500 mp Bucuresti, Raben – 1500 mp Bucuresti, Well Pack – 2500 mp Bucuresti, DSV Logistics – 10.000 mp Bucuresti, Englmayer – 2500 mp Bucuresti, Iron Mountain – 5000 mp Bucuresti.

Care este suma totala investita anul acesta (2016) de CTP in dezvoltare imobiliara in Romania? 


Anul acesta am investit aproximativ 130 mil EUR, suma fiind impartita in achizitii si dezvoltari noi. Targetul nostru este sa ajungem la 1.000.000 mp construiti pana in 2018. Momentan suntem in target.

Ati anuntat recent demararea lucrarilor de constructie pentru o suprafata de 60.000 mp, dezvoltata speculativ in cadrul CTPark Bucharest West. Cum ati luat aceasta decizie?


Este o reactie la cererea pietei. Momentan, in Bucuresti, avem un grad de ocupare de 95%. De asemenea aceasta decizie este si in linie cu planul nostru de a avea un portfoliu de 1.000.000 mp construiti pana in 2018.

Care este profilul de client caruia i se adreseaza aceasta dezvoltare speculativa (obiect de activitate, suprafata minima configurata, etc.)?


Ne adresam intregii piete industriale, respectiv productie, depozitare, distributie. Suprafata minima ar fi 2.500 mp. De asemenea, avem titlul de parc industrial pentru aceste proprietati, facilitate ce ne permite sa fim foarte competitivi in costurile de incluse in service charges.

Intentionati sa dezvoltati si alte astfel de suprafate speculative in parcurile din tara, in viitorul apropiat?


Da. Urmatoarele dezvoltari vor fi in tara. Momentan ne uitam la Cluj, Sibiu si Timisoara sa incepem proiecte in prima parte a anului viitor. 

In afara proiectelor planificate ca dezvoltare pentru anul viitor, aveti intentia de a face noi achizitii?


Intotdeauna suntem atenti la orice proiecte interesante apar pe piata. Cresterea noastra va fi facuta atat prin achizitie dar cat mai mult prin dezvoltare organica a portofoliului, respectiv constructii proprii pe terenurile detinute de noi dar si in functie de cerintele clientilor.

Cladirile dvs. din Romania detin certificate verzi, de sustenabilitate ecologica? 


In cazul cladirilor achizitionate, derulam un program de modernizare a fiecareia in parte. Aici ma refer la introducerea luminatoarelor de tip LED cat si investitii in izolatie sau solutii de scadere a costurilor operationale ale clientilor nostri legate de cosumurile de utilitati.
In cazul cladirilor nou construite, acestea toate sunt facute sub certificare BREEAM. Specificatii mai jos:


a.     Cladire eficienta energetic datorita calitatii inalte a materialelor izolante si a echipamentelor folorsite (lampi LED, senzori de miscare, incalzitoare cu re-circulare, instalatii cu consum de apa scazut etc.) alese in mod specific pentru un spatiu proiectat ca eficient. 


b.    Opimizare a eficientei consumului de apa potabila la nivel maxim in cladire, ducand la un consum redus al acestei resurse.


c.     Eficienta in consumul de energie si apa, care impreuna cu sistemul de contorizare detaliat conduce la costuri lunare de folosinta scazute.


d.    Materialele folosite in cladire pot fi reciclate si nu sunt nici poluante, nici daunatoare, avand valori scazute de compusi organici volatili sau uree formaldehida adaugata. 


e.     Echipamentele folosesc agenti de racire si alte materiale cu impact scazut asupra mediului si nivel scazut de emisii.


f.     Mediul de lucru construit al cladirii, datorita materialelor si echipamentelor folosite, locul in care lucreaza ocupantii creste productivitatea si scade rata zilnica a concediilor medicale, rezultand in reducerea costurilor angajatorilor.


g.    Toate sistemele de protectie la foc, riscuri si sistemele de urgenta sunt supravegheate cu atentie, non-stop, de catre serviciile de securitate si expertiza ale cladirii.


h.     Cladirea va fi administrata pe baza procedurilor care iau in considerare directiile „verzi”, stabilite inca din faza de concept si proiectare, respectate cu grija si in timpul procesului de executie.


i.      Pozitia cladirii este in cadrul unui parc logistic care contine toate  facilitatile necesare ocupantilor cladirii. Sunt asigurate locuri preferentiale pentru vehiculele in sistem car sharing si de asemenea pentru biciclisti, impreuna cu dusuri si vestiare.


j.     Proiectele au in vedere utilizarea terenului si ecologia, fiind consiliate de catre un ecologist calificat in concordanta, ale carui sugestii de imbunatatire a mediului sunt intregime aplicate.


k.    Proiectul logistic va fi certificat in Romania (initial la nivelul ‘Very Good’ , potrivit ultimei scheme BRE 2016).