Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale și de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia și Ungaria.
În Cehia suprafața tranzacționată a fost de 160.000 mp, în Slovacia de 107.000 mp, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 mp de spații industriale și de logistică.
Ponderea spațiilor logistice contractate de firmele de producție la acest început de an reprezintă 17% în totalul volumului tranzacționat, depășind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) și ai companiilor din domeniul FMCG (13%).
Cea mai mare tranzacție încheiată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Tenneco (19.000 mp), în urma unui proces de tip sale & leaseback, spațiu care este deținut acum de WDP. Totodată Maravet a preînchiriat 11.000 mp în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacție intermediată de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuție a contractat 10.000 mp spații de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.
„De obicei firmele de producție preferă să opereze în spații proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obține prin închirierea spațiului. Credem că această tendință se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastuctură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în proiecte industriale”, declară Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox,
Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (50% din volumul total) și Ploiești (10%) și Timișoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Iași, Craiova, Arad și Oradea.
Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătrați de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, față de 100.000 metri pătrați în intervalul corespunzător din 2023. Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătrați. Rata de neocupare a fost de 6,1% în București și de 5,0% la nivel regional.
Dezvoltatorii au în construcție proiecte totalizând 500.000 de metri pătrați în diverse orașe din țară. Bucureștiul, Timișoara și Brașov sunt destinațiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice, în timp ce Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.