Deşi doar o treime dintre companii înregistrează pierderi sau un rezultat net în deteriorare, marginea consolidată la nivel sectorial este foarte aproape de zero, ceea ce indică faptul că pierderile înregistrate de companiile medii şi mari acoperă profiturile în creştere ale companiilor mici. Concentrarea sectorului între primii 10 jucători a scăzut de la 45% în anul 2012 la 32% în anul 2014, dinamica fiind înregistrată pe fondul intrării în insolvenţă a două companii din top 3 jucători, respectiv Marex (al doilea jucător, cu o cifră de afaceri de 473 milioane de lei înainte de insolvenţă) şi Elit (al treilea jucător, cu o cifră de afaceri de 317 milioane de lei înainte de insolvenţă).

 

„Industria procesării cărnii a fost marcată în ultimii ani de cele mai mari insolvenţe istorice din acest sector. Astfel, concentrarea sectorului între primii 10 jucători a scăzut de la 45% (anul 2012) la 32% în anul 2014, dinami­că înregistrată pe fondul intrării în insolvenţă a două companii din top 3 jucători, respectiv Marex şi Elit. În ciuda acestor insolvenţe, piaţa înregistrează o creştere a veniturilor nominale cu 3% în anul 2014, pe fondul unei cereri finale relativ constante, dar marginea netă consolidată rămâne aproape de pragul minim de rentabilitate. Această dinamică se explică prin faptul că pierderile înregistrate de companiile medii şi mari acoperă profiturile în creştere ale companiilor mici, acestea din urmă fiind cele care au acaparat cel mai mult din piaţa rămasă liberă ca urmare a insolvenţelor înregistrate în sector”, a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Iancu Gudă, Services Director,Coface România Credit Management Services.

 

Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate „Prelucrarea şi conservarea cărnii” au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 5,2 miliarde de lei, în creştere cu 3% comparativ cu anul anterior.

 

Analizând distribuţia acestor companii în funcţie de cifra de a­faceri, se poate constata că aproximativ 19% dintre companiile care au depus declaraţiile pentru anul 2014 nu au desfăşurat în realitate nicio activitate. Totodată, aproape jumătate dintre companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100 de mii de euro/an (2014), dar ponderea valorică în total cifră de afaceri a acestui segment este de doar 0,4%. Potrivit Coface, 136 de companii din acest sector au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de 1 milion de euro în 2014. "Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 27% din totalul firmelor active, dar generează aproximativ 96% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

 

În ceea ce priveşte profiturile, studiul Coface arată că rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 0,2%, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior, respectiv 0,5%. Totodată, circa 39% dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 20% dintre acestea trecând din profit în pierdere.

 

În ciuda acestui fapt, marginea consolidată la nivel sectorial este foarte aproape de zero, ceea ce indică faptul că pierderile înregistrate de companiile medii şi mari acoperă profiturile în creştere ale companiilor mici. Reprezentanţii Coface afirmă că această dinamică se înregistrează pe fondul datoriilor în creştere contractate de către firmele autohtone, acestea înregistrând un grad total de îndatorare de 71%. (Sursa: curierulnational.ro)