"Realizarea noului transportor blindat pentru trupe 8x8 este bazată pe cooperare tehnologică şi de know-how între uzina românească, producătorul tradiţional de transportoare blindate pentru forţele armate, şi partenerul său străin. Cele două societăţi partenere îşi propun fabricarea noilor vehicule blindate 8x8 în România, dar şi ca noile echipamente să corespundă în totalitate cerinţelor operaţionale ale luptătorilor români, iniţiativa venind în contextul nevoilor de înzestrare cu transportoare blindate pentru trupe ale Ministerului Apărării Naţionale", se arată în comunicat.

Neculai Banea, secretarul de stat pentru industria de apărare din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a declarat: "Considerăm ca este extrem de important să putem oferi Armatei un transportor fabricat în ţară, din multiple raţiuni strategice şi economice. Realizarea de către Compania Naţională Romarm a transportorului pe baza unei asocieri de tipul joint venture cu o companie de renume precum Rheinmetall permite dezvoltarea experienţei naţionale în domeniu şi dezvoltarea industriei naţionale pe orizontală, iar în plan economic-social va genera locuri de muncă, venituri suplimentare realizate la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, retehnologizarea agenţilor economici implicaţi, precum şi costuri mai reduse cu mentenanţa pe întreg ciclu de viaţă al produsului. Cu siguranţă acesta este un moment cheie în revitalizarea industrie naţionale de apărare şi sperăm ca producţia de serie a transportorului să înceapă cât mai curând".
Ceremonia de semnare a acordului a avut loc marţi, la Cercul Militar Naţional, cu ocazia prezentării Legii privind Industria Naţională de Apărare, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în prezenţa vicepremierului Costin Borc şi a ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc. 
Potrivit Romarm, reprezentanţii Rheinmetall Landsysteme au subliniat că obiectivul companiei germane este de a integra cea mai bună tehnologie de care dispune pentru ca proiectul să aibă rezultatele aşteptate. 
"Viceprim-ministrul Costin Borc şi Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, au salutat iniţiativa şi au punctat că aceasta reprezintă un pas important pentru realizarea în România a unui vehicul blindat care să satisfacă nevoile şi cerinţele forţelor armate", precizează Romarm. (sursa: bursa.ro)