Compania reafirmă angajamentul față de mediu și comunitate, contribuind la îmbunătățirea calității vieții urbane, prin implementarea unei strategii robuste axată pe nouă piloni esențiali - sănătatea rezidenților, comunitățile locale, emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența utilizării resurselor și terenurilor, sănătatea și siguranța ocupațională, adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, anticorupția, și accesibilitatea – care asigură finalizarea cu succes a proiectelor și impactul acestora asupra  comunității și mediului.

 

”Viziunea noastră se bazează pe crearea de comunități vibrante și conectate, unde siguranța și confortul ocupă un loc central în designul și dezvoltarea fiecărui proiect. Ne concentrăm eforturile pe bunăstarea clienților, a comunităților și a angajaților noștri, respectând cele mai înalte standarde europene de construcție (BREEAM și WELL) și asigurând accesul la spații verzi și terase de dimensiuni superioare standardelor de piață. Prin aceste inițiative, SPEEDWELL contribuie nu doar la dezvoltarea sustenabilă a orașelor, ci și inspiră alte companii să adopte practici similare, prin crearea unui impact pozitiv pe termen lung atât asupra comunităților cât și a mediului.”, declară Jan Demeyere, Arhitect și Cofondator SPEEDWELL

 

Prin integrarea și implementarea unor noi acțiuni în planul de sustenabilitate, în 2023 compania a înregistrat o serie de rezultate notabile: 
•    100% din clădirile finalizate anul trecut au primit o certificare de clasă A a performanței energetice
•    Deșeurile rezultate în urma lucrărilor de demolare pentru construcția THE IVY au fost în totalitate reutilizate
•    100% din proiectele livrate au beneficiat de un plan de consultare a părților interesate (SCP) 
•    66% dintre acestea au fost realizate pe baza unui studiu axat pe nevoile economice și demografice (EDNS)
•    66% din proiectele livrate în 2023 au fost evaluate pe baza standardului TOD și au obținut un scor de peste 50 de puncte dintr-un total de 100
•    50% din proiecte au fost deja evaluate în privința riscurilor de adaptare la schimbările climatice

 

Cu 33% din proiecte deja evaluate în ceea ce privește sanatatea și bunăstarea rezidenților, unul dintre obiectivele principale SPEEDWELL este dezvoltarea de comunități care oferă locuitorilor toate facilitățile unei vieți moderne. Ca parte a abordării sustenabile, proiectele sunt plănuite sub conceptul Transit-Oriented Development(TOD). Astfel, densitatea și aspectele legate de transport sunt optimizate în zonele cheie ale orașelor pentru a menține comunitatea compactă. 
Până în 2050, compania își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să le elimine complet, ca parte a angajamentului său față de sustenabilitate și standarde de viață ridicate. Strategia vizează reducerea amprentei asupra mediului și promovarea responsabilității sociale, urmărind obținerea certificărilor BREEAM Outstanding pentru proiectele viitoare, o remarcă notabilă revenind proiectului CityZen, care va deveni primul complex certificat BREEAM Communities din România.

 

Obiectivele SPEEDWELL pe termen lung sunt orientate către dezvoltarea de proiecte sustenabilitate și certificate energetic, care să asigure performanțe optime și reziliență în fața schimbărilor climatice. Compania va continua să livreze proiecte la standarde înalte de calitate axate pe sustenabilitate, precum PALTIM, CityZen, TINO și 1 IUNIE, patru viitoare dezvoltări care se vor baza pe conceptul de regenerare urbană. De asemenea, proiectele THE MEADOWS și GLENWOOD ESTATE, vor integra zonele verzi într-un spațiu locuibil pentru rezidenți și comunitatea locală, QUEENS fiind proiectul etalon în ceea ce privește respectarea principiului "15-minute city".

 

”Toate proiectele finalizate anul trecut au obținut certificarea de performanță energetică Clasa A, care subliniază angajamentul față de mediu și dedicarea noastră pentru dezvoltarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, proiectul rezidențial THE IVY a beneficiat de o evaluare a riscului de inundații, care a luat în considerare efectul schimbărilor climatice. Din punct de vedere al eficenței energetice, tot pentru THE IVY, am calculat un consum de 118,66 kWh/m²/an, considerabil mai mic față de cel al unei locuințe obișnuite. Emisiile de carbon au fost estimate la 57.983,03 kg CO2/an, ceea ce demonstrează performanța excepțională a clădirii în reducerea emisiilor de carbon și promovarea unui stil de viață sustenabil.”, puctează Didier Balcaen, CEO și Partener SPEEDWELL

 

Cu venituri consolidate de 107 milioane de euro, portofoliul SPEEDWELL număra în 2023, 140.000 m2 de birouri și retail, 6.000 de unități rezidențiale și 20.000 m2 de spații industriale. Anul trecut, compania a livrat a doua clădire a proiectului rezidential THE IVY, a doua clădire a TRIAMA Residence, a finalizat Faza 2 a depozitului logistic SPACEPLUS Chitila și a achiziționat peste 63.000 m2 de teren pentru dezvoltarea proiectelor QUEENS District în Bucuresti, 1 IUNIE în Timișoara și, TINO în Brașov.

 

Anul acesta, Speedwell aniversează zece ani de la intrarea pe piața din România, fiind unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari, cu o prezență proeminentă atât în București cât și în alte orașele regionale precum Cluj, Timișoara, Râmnicu Vâlcea și Brașov. Portofoliul companiei numără astăzi aproximativ 150.000 mp de spații de birouri și retail, peste 6.000 de apartamente, și 23.000 mp de spații industriale, cu o valoare totală a proiectelor estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Din iunie 2024, Speedwell și-a extins operațiunile în Polonia, cu scopul de a dezvolta un portofoliu similar celui din România.

Pentru următoarea perioadă, Speedwell pregătește lansarea proiectului QUEENS District, cu termen de livrare estimat pentru începutul anului 2027, dezvoltarea proiectului CityZen, momentan în faza de autorizare și avansează lucrările pentru GLENWOOD ESTATE ansamblul rezidențial de vile premium din Corbeanca și THE MEADOWS, proiectul exclusivist amplasat pe malul lacului Grivița. 

În București, compania a finalizat primele două faze ale ansamblului TRIAMA Residence, primele trei clădiri, parte din faza 1 a proiectului rezidențial THE IVY și MIRO, clădirea de birouri de clasă A.
În zona de vest a țării, în Timișoara, Speedwell dezvoltă PALTIM un proiect mixed-use de regenerare urbană, situat în apropierea râului Bega și pregătește demararea lucrărilor de construcție pentru un nou proiect imobiliar situat pe terenul fostei fabrici de textile 1 IUNIE S.A. 

Pe segmentul industrial-logistic, compania a finalizat faza a doua a SPACEPLUS West și a demarat procesul de dezvoltarea SPACEPLUS East.
În ultimii ani, Speedwell a livrat RECORD PARK în Cluj, iar în prezent se extinde și în Brașov, un alt oraș regional important din România.