Ponderea masivă a sectorului industrial s-a datorat intrării pe piaţa locală a doi mari investitori, CTP şi P3, precizează raportul realizat de CBRE care analizează piaţă investiţiilor imobiliare în România. La rândul lor, investiţiile în spaţiile de birouri au crescut spectaculos în ultimul trimestru din 2015, reprezentând jumătate din volumul total înregistrat în această perioadă.

 

 Randamentele investiţiilor imobiliare au înregistrat o îmbunătăţire constantă în ultimele 12 luni, de la 8% la 7,25% pentru centrele comerciale, de la 7,75% la 7,5% pentru clădirile de birouri, respective de la 9,5% 8,75% pentru sectorul industrial şi este de aşteptat că această tendinţa să continue şi în 2016.

 

 Volumul total de investiţii în real estate pe piaţă din România are în continuare o dinamică apreciabilă în perioadă post-recesiune, fiind aproape dublu faţă de anul 2013 dar sub nivelul record din anul 2014. Investiţiile imobiliare străine continuă să fie preponderente pe piaţă locală, capitalul autohton reprezentând doar 3% din total. Olanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Garmania sunt ţările care au investit cel mai mult în România anul trecut.

 

“Daca ne uităm la interesul acordat de investitori, putem să estimăm că anul acesta va avea cel puţin aceiaşi indicatori de performanţă că în 2015. Atât investitorii deja activi în România cât şi cei care îşi propun să investească aici devin din ce în ce mai receptivi în a-şi întări prezenţa în România, date fiind recentele performanţe solide ale economiei româneşti dar şi datorită preţurilor avantajoase ale produselor de investiţii. în acelaşi timp, finanţările oferite de sistemul bancar au contribuit la îmbunătăţirea randamentelor investiţionale (yields) din ultimul an”, apreciază Gijs Klomp, Head of Capital Markets CEE, CBRE.

 

Cele mai mari 5 tranzacţii imobiliare din 2015 au fost, în ordine: achiziţia Europolis Logistic Park de către compania P3, urmată de cumpărarea Floreasca Park de către GLL, achiziţia Auchan Titan Shopping Center de către NEPI, cumpărarea Bucharest West de către CTP şi achiziţia Green Court Bucharest Building B a celor de la Globalworth. Valoarea cumulată a celor cinci mari tranzacţii reprezintă 60% din totalul investiţiilor, toate acestea fiind înregistrate în Bucureşti.  (sursa: zf.ro)