„Primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE“, conform raportului anual EY - European Attracti­ve­ness Survey.

 

Potrivit documentului citat, Europa de Vest a întrecut anul acesta pentru prima dată începând cu 2009 China, a doua economie ca mărime la nivel mondial şi una dintre cele mai dinamice, şi a devenit cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile străine directe (ISD), în timp ce statele „mature“ din Europa de Est şi-au pierdut din strălucire mai ales în favoarea României şi Turciei.

 

Economiile din vest rămân cele mai atractive, iar în est România iese în evidenţă, pozitiv, prin „furtul“ de atractivitate.

 

„În Europa Centrală şi de Est, din care se exclude Rusia, Polonia a fost votată din nou drept cea mai atractivă ţară, de 31% dintre respondenţi anul acesta. Cehia este pe locul doi, dar mult în spate cu scorul de 11%. Scorurile ambelor state au scăzut. Aceste ţări «mature» pierd în favoarea economiilor din est, principalii câştigători fiind Turcia şi România“, se arată în analiza E&Y.

 

Rezistenţa economiilor europene la criză a surprins companiile multinaţionale, care au făcut ca anul 2013 să fie unul record pentru Europa din punctul de vedere al deciziilor de a investi. Anul trecut în ţările europene au fost iniţiate 3.955 de proiecte bazate de investiţii directe străine în ţările din Europa, cu 4% mai multe decât în anul anterior şi cu 17% peste nivelul mediu de dinainte de criză, potrivit unui studiu al Ernst & Young, una dintre cele mai mari companii de audit.

 

Bătălia pentru atragerea celor mai multe proiecte este condusă, de departe, de Marea Britanie şi Germania, care cu 799 de proiecte respectiv 701 proiecte ocupă primul şi al doilea loc în topul proiectelor bazate pe ISD-uri des­chise în 2013.

 

Marea Britanie ocupă, de asemenea, de departe primul loc în clasametul ţărilor europene în funcţie de numărul de locuri de muncă înfiinţate prin ISD-uri, un top în care România ocupă locul 10, cu mult în spatele Poloniei, dar în faţa Cehiei, Bulgariei şi Ungariei.

 

În ceea ce priveşte valoarea ISD din Europa, aceasta s-a ridicat la 223 miliarde de euro anul trecut după o creştere substanşială de 25%.

 

În spatele datelor pozitive se ascund însă concluzii mai puţin încurajatoare, remarcă Financial Times. Deşi investiţiile venite din Brazilia, Rusia, India şi China au finanţat un număr record de proiecte în Europa, 313, cea mai mare parte a investiţiilor a rămas intraregională. Cu alte cuvinte, o companie cu sediul într-o ţară europeană investeşte în altă ţară europeană.

 

Cei chestionaţi, peste 800 de directori din companii din industrie şi servicii din Europa, Asia şi America de Nord şi de Sud, au afirmat că vor să vadă acţiuni în mai multe domenii pentru îmbunătăţirea atractivităţii statelor europene ca destinaţii pentru investiţii. Ei cer în primul rând modernizarea pieţelor muncii, integrare economică mai mare şi simplificarea legislaţiilor.

 

“Europa trebuie să lucreze la înlăturarea marilor impedimente din calea competitivităţii cum ar fi fragmentarea sistemelor de reglementare în special din sectoarele considerate ca motoare viitoare de creştere ale Europei“, spune Marc Lhermitte, analist la E&Y.

Studiul cuprinde şi o analiză a schimbării ţintelor ISD-urilor începând cu 1999. Astfel, dacă în perioada 1999-2003 investiţiile se întreptau mai ales spre industrie (62% din total), în 2009-2013 ţinta principală au fost serviciile (55%). (Sursa: zf.ro)