'Reindustrializarea este a doua şansă a ţării noastre şi vedem că, încetul cu încetul, se trece de la dezbateri la practică', a spus el, menţionând că va asista în această perioadă o companie industrială din Turcia să implementeze o investiţie de 56 de milioane de euro în ţara noastră.
Blăculescu a afirmat că România are în plan înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, în special în sectorul energetic, unde ţara noastră şi-a propus să devină un hub, urmând ca, pe acest pilon, să atragă şi alte axe de dezvoltare, în special în zona industrială.
'Lupta pentru resursele naţionale, minerale, primare e evidentă, la fel şi radicalismul şi extremismul străzii, care tinde să devină periculos în România. Am văzut cum, după asedierea Avocatului Poporului, o lege a picat în Parlament, deşi era aşteptată de toată industria', a arătat Blănculescu, referindu-se la Legea minelor.
El a amintit că în România s-au închis până acum 580 de mine şi a povestit cum, la o conferinţă internaţională unde toată lumea prezenta strategii de deschide a minelor, partea română a fost nevoită să vorbească despre managementul închiderilor de mine.
Blănculescu a mai spus că anul viitor se vor renegocia redevenţele plătite de companiile petroliere, întrucât expiră perioada de 10 ani în care acestea nu au putut fi modificate.
'Unele voci ale străzii spuneau că redevenţele ar trebui triplate, ceea ce ar înseamna închiderea totală a investiţiilor în România şi aruncarea lor în derizoriu. E total împotriva logicii economice', a completat analistul economic.
Luni, Legea minelor nu a întrunit numărul necesar de voturi la Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată. Potrivit lui Dumitru Chiriţă, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din Cameră, discuţiile pe marginea actului normativ vor fi reluate la o dată ulterioară, articol cu articol. (sursa: AGERPRES)