Pe 14 septembrie acționarii Prodplast (PPL) se vor pronunța dacă sunt de acord ca societatea să-și continue activitatea de producție într-o unitate proprie, părăsind astfel platforma Faur unde în prezent are facilități închiriate și pe care conducerea executivă o consideră improprie la actualul stadiu de dezvoltare al companiei.
Compania Prodplast se află în incinta Faur din anul 2012, după ce terenul pe care se afla înainte lângă Piața Obor a fost vândut pentru o dezvoltare imobiliară. La momentul respectiv, locația era propice pentru producția a 2.400 de tone de polietilenă pe an în 1.500 de metri pătrați și a 8.400 de tone de PVC pe an în 4.500 de metri pătrați. Investițiile derulate până anul trecut deja au majorat capacitatea de producție până la 110% din cea prevăzută în proiectul inițial conceput înainte de mutarea la Faur.
În aceste condiții, Prodplast a închiriat o a 3-a hală de producție în incinta aceluiași parc industrial. Dispersia între cele 3 unități, însă, „afectează productivitatea și îngreunează activitățile de producție ale companiei”, spune documentul companiei remis astăzi redacției.
În aceste condiții, vine opțiunea pentru desfășurarea activității într-un alt spațiu, de data aceasta ce urmează a fi chiar în proprietatea companiei din rațiuni de cash-flow. „Urmărim ca prin centralizarea producțiilor într-o singură locație să reducem costurilor de administrare ale companiei”, spune răspunsul emitentului listat la Bursa de Valori București.
Conducerea Prodplast, prin directorul general Tudor Georgescu, menționează că a analizat 16 oferte și finalmente au optat pentru un spațiu industrial de 3,5 hectare și 8.300 de metri pătrați, cărora li se adaugă alte 3.000 de metri pătrați fundație existentă pentru extinderea imobilelor. „Comparând prețurile de construcție pentru unitățile de producție prelucrătoare de mase plastice, estimăm că la această achiziție se obține un preț favorabil.”
Este ceea ce contestase Dumitru Miheș, investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital românească, acționarul care a formulat primele solicitări pentrun un răspuns mai detaliat asupra propunerii din convocator. Comparațiile sale sunt tranzacții derulate cu terenuri în București de Sin SA (SINU) și Anticorosiv, pentru care are reperul de 70 de euro pe metru pătrat.
Tot el se întreba de ce compania alocă 9 milioane de lei pentru achiziția unui teren cu destinația hale de producție când are deja două astfel de locații achiziționate în Giurgiu și București. Un răspuns vine chiar în documentul de astăzi: „Inițierea unor construcții noi pe terenuri deținute în prezent de Prodplast ar fi mai costisitoare și ar menține ineficiențele de producție în parcul industrial Faur pentru încă 2 ani.”
Compania vrea o mutare rapidă, în condițiile în care managementul a căpătat încredere în sustenabilitatea afacerilor de bază care au arătat în ultimii ani o creștere stabilă, Prodplast fiind lider pe piețele pe care activează și cu o cotă majorată a exporturilor.
Se mizează pe beneficiile unei locații proprii, la lipsa plății unor chirii lunare adăugându-i-se avantajul de a nu pierde o parte din investiții în cazul transferării producției la încetarea contractului de închiriere.
La noua destinație, Prodplast ar urma să beneficieze de utilități specifice producției de mase plastice, turnuri pentru extrudere polietilenă, depozite cu sprinklere, hale încălzite. În plus, terenul beneficiază de un spațiu exterior ce va putea fi utilizat pentru depozitarea materiilor prime cu o capacitate mai mare decât cea de la parcul Faur. (sursa: profit.ro)