Piața din Cehia și-a continuat expansiunea, cu livrări noi semnificative și chirii prime stabile, în timp ce Slovacia a înregistrat o ușoară creștere a ratei de neocupare, pe fondul unor chirii constante. În Ungaria, activitatea de construcție a fost intensă, în ciuda unei rate de neocupare mai mari. România și-a menținut stabilitatea chiriilor, cu o cerere concentrată pe producție. În Serbia, rata de neocupare și chiriile prime au rămas stabile. 

În România, rata de neocupare s-a menținut stabilă la 4,2%. Cererea netă a fost de 131.200 mp, susținută în principal de companiile de producție. Chiriile prime au rămas constante, la 5,00 euro/mp/lună, iar volumul investițiilor industriale a ajuns la 110 milioane euro, marcând cel mai ridicat volum din regiunea CEE în T3 2024.

„Piața imobiliară industrială din România a demonstrat o stabilitate remarcabilă în T3 2024, susținută de cererea robustă din partea companiilor de producție din diverse sectoare. Datorită avantajelor competitive, România continuă să atragă un interes semnificativ din partea investitorilor locali și internaționali.”, a declarat Andrei Bentea, Senior Consultant în cadrul iO Partners România.

În ceea ce privește tendințele regionale, din analiza iO Partners reiese că piețele industriale din regiunea CEE prezintă evoluții diferite. Cehia și Slovacia conduc în ceea ce privește chiriile prime, cu 7,25 euro/mp/lună, respectiv 7,35 euro/mp/lună. Ungaria se remarcă printr-o activitate semnificativă de construcție, cu 400.000 mp aflați în dezvoltare. 

Un aspect interesant al regiunii este rata de neocupare a spațiilor industriale. Cehia, Serbia, Slovacia și România mențin rate scăzute de neocupare, în timp ce Ungaria se apropie de 10%. Cererea brută variază semnificativ, Ungaria înregistrând cea mai mare valoare, de 388.975 mp, urmată de Cehia, România, Slovacia și Serbia.