„Parcul Industrial Călan a fost construit pe o suprafaţă de 40,405 hectare şi presupune o investiţie de 64,3 milioane de lei. Terenul pe care a fost construit a avut destinaţia de zonă industrială ocupată de ruinele capacităţilor de producţie ce au aparţinut în trecut fostului Combinat Siderurgic din localitate“, au răspuns reprezentanţii Primăriei oraşului Călan pentru ZF.

 

Parcul industrial a fost realizat în proporţie de 99% ca parte a unui proiect şi a unui contract de finanţare din bani europeni pentru reabilitatea siturilor industrial poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi.

 

  Până la data de 31.03.2016 parcul ar trebui să fie gata să găzduiască noii chiriaşi, dat fiind faptul că lucrările de servicii şi dotările pentru parc, adică activităţile pentru care s-au obţinut banii europeni, va trebui să fie finalizate.

 

„Nu avem deocamdată informaţii certe în legătură cu câte firme urmează să adăpos­teas­că parcul, dar solicitarea noastră este ca pentru fiecare hectar de teren să se creeze cel puţin 40 de locuri de muncă. Imediat ce lucrările de servicii şi de dotări se vor finaliza vom începe demersurile pentru obţinerea titlului de parc industrial“, mai precizează reprezentanţii Primăriei oraşului Călan, unde există în jur de 11.000 de locuitori.

 

Contactat telefonic de ZF, viceprimarul oraşului Călan Florin Jurf a precizat că de-a lungul timpului mai multe firme au fost în vizită la noua construcţie şi s-au arătat interesate de închirierea unor spaţii sau a unor suprafeţe de teren, însă până nu se obţine titlul de parc industrial, autorităţile locale nu pot începe să facă oferte de închiriere.

 

„Noi am accesat fonduri pentru o anumită acţiune, iar îndată ce se va termina vom încerca să aducem şi chiriaşii. Suprafaţa închiriabilă în sine va fi de aproape 30 de hectare, restul fiind căi de acces şi alte spaţii. Avem o clădire de 3.000 de mp care poate servi ca sediu pentru mai multe firme, sunt şi mai multe hale deja construite“, adaugă el. Noul nucleu industrial din Călan ar trebui să creeze cel puţin 1.200 de locuri de muncă, ceea ce ar însemna că în jur de 10% din populaţia oraşului şi-ar găsi un loc de muncă. În fostul combinat Victoria Călan lucrau 8.000 de oameni, iar uzina era cel mai mare producător de fontă cenuşie din ţară.

 

În luna ianuarie a acestui an, în Monitorul Oficial au apărut informaţii potrivit cărora a fost înfiinţată o firmă care va administra parcul industrial, respectiv Parcul Industrial Călan SRL, şi ai cărei fondatori sunt judeţul Hunedoara prin Consiliul Judeţean Hunedoara şi oraşul Călan prin Consiliul Local Călan. Parcul este situat în apropierea autostrăzii A1 (cu acces prin DN 66) şi a liniei de cale ferată Simeria – Petroşani – Târgu Jiu.

 

 Discuţiile începerii unei construcţii care să servească drept parc industrial pe terenul fostului combinat siderurgic din Călan au apărut încă din anul 2011, iar contractul de execuţie pentru reabilitatea sitului şi pentru pregătirea lui pentru noi activităţi a fost semnat în luna octombrie a anului 2012. (sursa: zf.ro)