România tinde să devină ţara în care lucrările de infrastructură trebuie demolate înainte de a fi finalizate sau la scurt timp după inaugurare. De data aceasta a venit rândul Pasajului suprateran de la Podul Ciurel din Bucureşti, care ar urma să facă legătura cu Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti.

 

Pasajul a fost deja construit în proporţie de 40%, însă Tribunalul Bucureşti a decis că Primăria Bucureşti trebuie să-l demoleze ca urmare a faptului că lucrările au fost efectuate pe baza unei autorizaţii de construitie care a fost emisă ilegal.

 

"Instanţa dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 2/27.01.2014 emisă de PMB. Dispune desfiinţarea lucrărilor efectuate în baza autorizaţiei de construire nr. 2/27.01.2014", precizează Tribunalul Bucureşti.

 

Primăria are 15 zile la dispoziţie să facă recurs la această decizie. Povestea Pasajului este însă una mult mai complexă decât pare la prima vedere. Este pentru a treia oară când Primăria este obligată de Tribunal să demoleze pasajul ca urmare a unei acţiuni în instanţă iniţiată de Danes Mihai, proprietarul unei locuinţe din zona.

 

"Nu sunt nemulţumit pentru că nu sunt expropriat, ci pentru că viaţa mea şi a familiei mele este tulburată de acţiuni ilegale care sunt scuzate de interesul public în detrimentul interesului meu", explică el.

 

Instanţa dispune desfiinţarea lucrărilor efectuate în baza autorizaţiei de construire.

Danes Mihai a câştigat alte două procese cu Primăria Bucureşti în 2012 şi 2014, însă de fiecare dată deciziile Tribunalului au fost ignorate. În schimb, Primăria a preferat să emită pur şi simplu o altă autorizaţie de construcţie.

 

Pasajul de la Ciurel face parte dintr-un drum express care va uni Splaiul Independenţei cu Autostrada A1. Astfel, drumul va merge pe lângă Lacul Morii, trece pe lângă staţia de tratare a apei Roşu-Militari şi iese din Bucureşti prin comuna Chiajna. După ce traversează Centura Capitalei, drumul trece prin Comuna Dragomireşti-Vale şi iese în Autostrada A1, la km 13. (sursa: automarket.ro)