”Piața începe să se maturizeze, iar elementul care ne indică această creștere este scăderea cererii pentru buldoexcavatoare, care sunt preferate de țările în curs de dezvoltare. Anul trecut, a fost pentru prima dată în istorie, când Mini și Midi excavatoarele au depășit buldoexcavatoarele. Este un semnal că piața începe să se maturizeze și să pună accent mai mare pe productivitate, pe costuri reduse pentru întreținere și operare și pe o viteză de execuție mai mare”, spune Răzvan Marcu, Managing Director Kuhn Romania.
Anul acesta, Kuhn Romania va aduce primul echipament modern pentru manipularea materialelor din România, cu o greutate de aprox. 200 tone. ”În două săptămâni, începem montarea a două mașini de manipulat materiale în portul Constanța. Vom livra șapte astfel de echipamente în intervalul 2024-2026”, declară Răzvan Marcu.
Înainte de a fi preluată de Kuhn Holding, compania Marcom RMC’94 avea un volum de business de afaceri de 41,3 milioane de euro. După preluarea din februarie 2022, volumul de business a ajuns, la finalul anului, la 55,2 milioane de euro, în creștere cu 33% față de anul precedent, iar în 2023 s-a înregistrat o creștere de 75%, ajungând la 96 milioane de euro.
”În 2023, cifra de afaceri a fost, în mare parte, generată de activarea fondurilor europene. Jumătate din ce s-a vândut anul trecut în România se datorează acestor fonduri. În 2024, acestea tind către zero, ceea ce înseamnă că piața va scădea. Pentru acest an, estimăm o scădere a volumului de business cu aprox. 15%, generată de ce am specificat anterior”, Răzvan Marcu.
În acest an, compania își propune să facă noi angajări, deja de la începutul lui 2024, a crescut cu peste 20% numărul de angajați, precum și să-și extindă amprenta logistică în teritoriu prin construcția a două sedii regionale la Turda și Timișoara (finalizare 2024-2025), în zona Moldovei (estimare 2025) și un sediu central nou în București (estimat finalizare 2025-2026).
“Toate aceste investiții se ridică la aprox. 15 milioane de euro”, declară Răzvan Marcu.
Cea mai mare provocare, în prezent, este lipsa specialiștilor în domeniu, problemă cu care se confruntă multe companii din domenii tehnice, precum și infrastructura încă nedezvoltată în anumite zone, ceea ce face ca timpii de reacție și intervenție să fie mai scăzuți.