Judeţul Covasna şi-a păstrat în ultimii cinci ani poziţia de lider în acest clasament, fiind urmat de judeţul Harghita, care deţine o pondere de peste 30% din totalul exporturilor produselor textile.

 

Potrivit studiului, Regiunea Centru realizează 16,84% din totalul exporturilor textile la nivel naţional, în regiune existând 143 de companii active în domeniu, care realizează 15% din cifra de afaceri a sectorului la nivelul ţării.

 

În regiune lucrează în domeniu un număr total de 27.000 de persoane, iar în judeţele Covasna şi Harghita, industria textilă şi de confecţii deţine 10,7%, respectiv 7,3% din numărul total al salariaţilor din toate ramurile economiei, se arată în studiu.

 

Reprezentanţii ADR Centru, care au venit la Sfântu Gheorghe pentru a prezenta companiilor din industria uşoară oportunităţile de finanţare din fonduri europene pentru cercetare şi inovare prin Programul Operaţional Regional, au pledat pentru o 'reorientare strategică', respectiv pentru mutarea accentului de pe producţia bazată pe un volum ridicat şi valoare adăugată scăzută, pe producţia bazată pe inovaţie, design propriu şi utilizarea de noi materiale textile.

 

De asemenea, au arătat că firmele româneşti trebuie să profite din plin de avantajele lohn-ului, dar să-şi retehnologizeze întreprinderile, să-şi însuşească standardele de calitate impuse de ordonator, iar apoi să încerce să se afirme pe plan naţional şi internaţional.

 

În cadrul întâlnirii găzduite de Consiliul Judeţean Covasna, patronul unei fabrici de textile din Sfântu Gheorghe, Keresztes Zoltán, a afirmat că, "pe hârtie, lucrurile sunt frumoase", însă în realitate, industria textilă se confruntă cu probleme extrem de mari, legate inclusiv de lipsa forţei de muncă.

 

'Trendul pare bun, dar, de fapt, e un dezastru (...) Este catastrofală situaţia forţei de muncă şi ne aşteptăm să fie şi mai rău. Încercăm să modernizăm şi să automatizăm, dar în acest domeniu maşina nu poate înlocui de tot omul (...) Propunerea privind lohn-ul este corectă, dar teoretică (...) pentru că trecerea este extraordinar de grea (...) Lohn-ul, din păcate, este un rău necesar', a spus Keresztes Zoltan. (sursa: capital.ro)