"Urmatoarele investitii vor fi concentrate pe partea de croi si pe partea de productie a semifabricatelor. Dupa o prima estimare, cifrele se ridica la 6-8 milioane de euro", a declarat vineri Francesco Stasolla, managing director al Italsofa Romania, citat de Mediafax.

 

In prezent, acesta operatiune se desfasoara manual, iar dupa modernizare se va trece de la croi manual la croi cu laser, a spus el.

Modernizarea productiei la Baia Mare face parte dintr-un program de investitii de 50 de milioane de euro la nivelul grupului Natuzzi. Fabrica este un proiect greenfield, in care Natuzzi a investit pana in prezent peste 38 de milioane de euro.

 

Eximbank a acordat in septembrie producatorului de mobila o linie de credit de 10 milioane de euro pentru capital de lucru. EximBank poate sustine suplimentar planurile de investitii ale companiei, au afirmat reprezentantii bancii.

 

Cea mai mare parte a productiei fabricii se duce la export, principalele piete fiind marile tari din Europa - Germania, Marea Britanie, Franta si Spania.

 

Fabrica produce canapele Natuzzi Edition, segmentul mediu al grupului italian, dar si private label pentru retaileri mari de mobila, printre care Steinhoff, Furniture Village si IKEA. Productia fabricii este impartita aproximativ egal intre Natuzzi Edition si segmentul private label. Pe segmentul private label niciun client nu depaseste 10% din productie, de exemplu grupul suedez IKEA fiind la 5-6%.

 

In Romania, client direct al fabricii de la Baia Mare este doar Mobexepert, pentru care Italsofa livreaza atat canapele Natuzzi Editions, cat si private label.

 

Pentru urmatorii ani, Italsofa Romania se asteapta la cresterea comenzilor. In prezent, compania are peste 1.300 de angajati si ar mai avea nevoie de circa 100 de persoane. Fabrica lucreaza, cu personalul actual, la 85% din capacitate.

 

"Ne confruntam cu o criza foarte mare a fortei de munca. Putem produce mai mult. Acum avem nevoie de 100 de persoane in plus. Angajam din Baia Mare si pe o raza de 40 de kilometri in jur, distanta pentru care asiguram transport. Angajatii tind sa plece in strainatate, in Germania si Marea Britanie. Putini pleaca la concurentii nostri din zona. (...) Vrem ingineri din Romania si am initiat in acest sens o colaborare cu Universitatea din Cluj-Napoca", a spus Stasolla.

 

Fabrica din Romania are oportunitatea de a creste productia pentru a acoperi cererea in crestere din Europa, a declarat directorul financiar al grupului Natuzzi, Vittorio Notarpietro. 

 

"Sunt piete in crestere cum ar fi Marea Britanie. Romania devine un pion principal. Pana recent, piata a fost asaltata de investitori chinezi, dar acum Romania se poate extinde", a spus el.

 

Autoritatile romane trebuie sa actioneze rapid pentru a imbunatati infrastructura de transport, dar si pentru a sustine activitatea de cercetare a companiilor si sectorul educatiei.

 

China, una dintre tarile care concureaza cu Europa de Est in privinta costurilor mai reduse cu forta de munca investeste masiv in infrastructura, dar nu are avantajul Romaniei de a fi pozitionata atat de aproape de vestul Europei, a declarat Notarpietro.

 

Italsofa Romania se asteapta pentru anul in curs la afaceri si profit in linie cu cele de anul trecut.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri neta de 303,2 milioane de lei (68,2 milioane euro), in scadere cu 2,7% fata de 311,73 milioane lei in anul anterior. Profitul a coborat cu 28%, de la 17,58 milioane lei in 2013, la 12,66 milioane lei (2,85 milioane euro) anul trecut. Numarul de angajati a crescut in acest interval usor, de la 1.332 la 1.344 persoane.

 

Fabrica are o suprafata de peste 76.000 de metri patrati si produce atat canapele, cat si tamplaria destinata prelucrarii lemnului in semifabricate, fiind una dintre cele mai mari investitii greenfield din industria locala a mobilei. Valoarea totala a investitiilor realizate din 2001 pana in prezent depaseste 38 de milioane de euro. Anul trecut, canapelele au reprezentat 91% din volumul vanzarilor fabricii, iar tamplaria destinata prelucrarii lemnului in semifabricate a fost utilizata la nivelul intregului grup.

 

Italsofa este al doilea mare producator roman de mobila, dupa Aramis.

 

Natuzzi, cel mai mare producator de mobila din Italia, mai detine fabrici in China si Brazilia. Anul trecut, grupul - care opereaza in total opt fabrici, 12 birouri comerciale si peste 1.500 de puncte de vanzare - a avut afaceri de aproape jumatate de miliard de euro.  (Sursa: wall-street.ro)