'După ce industria a adus trei sferturi din creșterea economică din 2013, primele luni ale acestui an confirmă competitivitatea industrială în creștere a economiei românești. Producția industrială crește cu ritmuri record de 9-10%. În luna februarie 2014, comenzile noi din industrie au crescut față de aceeași perioadă din anul precedent cu 20,4%, iar cifra de afaceri din industrie, în perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2014, a crescut pe ansamblu cu 11,5%, datorită majorării afacerilor din industria prelucrătoare cu 12,2%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Sunt semnale pozitive, ce ne îndreptățesc să estimăm că rata de creștere economică din primul trimestru o să depășească 3,5%, performanța de anul trecut', menționează Criatian Socol.
El a subliniat că parteneriatul strategic cu marii producători industriali va continua și va fi susținută dezvoltarea parcurilor tehnologice și industriale.
'Este evident că viziunea de politica industrială implementată conform Programului de Guvernare începe să-și arate rezultatele. Continuăm parteneriatul strategic cu marii producători industriali din România, susținem dezvoltarea parcurilor tehnologice și industriale. Anul trecut am acordat 215 milioane euro ajutoare de stat pentru industrie, iar anul acesta 120 milioane euro vor fi acordate ca ajutoare pentru consolidarea producției industriale. Acordăm facilități pentru susținerea marilor producători industriali', subliniază Cristian Socol.
În opinia lui Cristian Socol, un fapt pozitiv este și modificarea pozitivă a structurii industriale, în care ponderea industriilor high și medium tech crește în totalul producției industriale și în total exporturi.
'În continuare ne dorim accelerarea stimulării clusterelor de competitivitate și a dezvoltării policentrice, procese de natură să asigure o echilibrare spațială în domeniul industrial, de natură să reducă disparitățile generate de lipsa unei politici industriale adecvate în România post comunistă', a mai spus Socol. (sursa: AGERPRES)