La începutul anului 2019, stocul de spații logistice din jurul Capitalei a depășit pragul de 2 milioane de metri pătrați, ajungând aproape de nivelul de 2,3 milioane de metri pătrați de la Budapesta, care a crescut cu aproximativ 23% în ultimii cinci ani.
Zona spațiilor logistice moderne din București este peste nivelul din Bratislava (1,3 milioane de metri pătrați), dar rămâne în continuare sub nivelul din Praga (3,2 milioane de metri pătrați) și din Varșovia (4,3 milioane de metri pătrați), acestea fiind cele mai dezvoltate piețe de logistică din regiune.
Având în vedere că dezvoltatorii construiesc noi spații cu o suprafață închiriabilă de peste 150.000 de metri pătrați, piața logistică din București va continua să crească în cursul acestui an, pentru a răspunde cererii retailerilor online și FMCG, două zone care au fost mai puțin afectate de măsurile luate de autorități pentru a limita răspândirea virusului Covid-19. Cu toate acestea, observăm o atitudine mai prudentă a dezvoltatorilor, care se concentrează aproape exclusiv pe proiecte built-to-suit sau pe cele care au un grad semnificativ de pre-închiriere, căutând astfel reducerea riscului neocupării.
"Observăm o continuitate a proiectelor începute în anul 2019, atât din perspectiva dezvoltatorilor, cât şi a companiilor generatoare de cereri de spaţii de depozitare. Sectoarele cele mai reprezentate sunt cele ale mărfurilor generale, industria farmaceutică, respectiv domeniile complementare, firmele de logistică şi transport care asigură serviciile pentru aceste companii. Dinamica pieţei logistice şi industriale reflectă foarte fidel faptul că economia funcţionează chiar şi în perioadele mai dificile, consumatorul final fiind motorul acestei dezvoltări. Pe lângă cei aproximativ 90.000 metri pătraţi închiriaţi în primul trimestru, estimăm tranzacţii în cursul anului 2020 care să depăşească suprafaţa de 350.000 metri pătraţi, cu peste 50% dintre ele concentrate în jurul Bucureştiului, polul de vârf al acestei pieţe", subliniază Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
La nivel național, piețele logistice și industriale ating peste 4 milioane de metri pătrați, cu poluri de dezvoltare industrială importante în Timișoara, Cluj sau Ploiești, orașe care sunt bine poziționate pentru a atrage investiții noi, deoarece tendința este de a scurta lanțurile de aprovizionare și de a încuraja producția locală pentru anumite categorii de produse considerate esențiale sau strategice.
Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial, Cushman & Wakefield Echinox, explică: "Pe segmentul industrial, cererile de spaţii logistice pentru curierat din Bucureşti şi din ţară au evoluat direct proporţional cu volumul crescut al comerţului online din ultima perioadă. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online caută acum spaţii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice. Sectorul industrial rămâne în continuare activ, cu o evoluţie sănătoasă în segmente variate de business". Se estimează o creștere a cererii de spații cuprinse între 3.000 și 5.000 de metri pătrați în interiorul marilor orașe, ceea ce face ca segmentul logistic în oraș să devină tot mai important pentru noul model de afaceri generat de pandemia Covid-19, mai adaugă consultantul. (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)