Valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost, de asemenea, mai mică de la an la an, de 4,2 miliarde USD faţă de 5,2 miliarde USD în primele nouă luni din 2022, din cauza unei scăderi cu 20% a valorii tranzacţiilor dezvăluite.

Această evoluţie a fost în concordanţă cu tendinţele regionale şi globale, valoarea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii din Europa scăzând cu aproximativ 40% în aceeaşi perioadă, în timp ce valoarea tranzacţiilor globale a încetinit cu circa 30%, conform sursei citate. În acest context, România arată un grad mai mare de rezistenţă la perturbările globale care persistă de mai bine de un an.

Cea mai mare tranzacţie observată în această perioadă rămâne vânzarea operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, principala companie de energie electrică din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde USD, se mai arată în comunicat. Deşi în trimestrul al treilea nu au fost anunţate tranzacţii de peste 100 de milioane USD, o altă tranzacţie notabilă anunţată în primele nouă luni ale anului 2023 a fost achiziţionarea de către fondul Investcorp, cu sediul în Bahrain, a unei participaţii majoritare în NetRom Software, un important dezvoltator de software, pentru o sumă estimată la 110 milioane USD, conform sursei menţionate.

În plus, activitatea de tranzacţionare din T3 2023 faţă de T3 2022 a scăzut şi în România, cu o reducere a volumelor cu 19,4% şi a valorii estimate cu 41,7%, informează analiza EY.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii, reprezentând 87% din tranzacţii în primele nouă luni ale anului 2023, transmite compania. Tranzacţiile interne au înregistrat un avans de 6,7% în această perioadă comparativ cu acelaşi interval din 2022, numărând 95 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au diminuat activitatea pe piaţa locală cu 21,3% comparativ cu aceeaşi perioadă, cu 74 de tranzacţii, potrivit comunicatului. Acest lucru sugerează că o activitate mai mică a importurilor a fost principalul motor al încetinirii în această perioadă, menţionează sursa citată. În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au venit din Statele Unite, Austria şi Elveţia (câte 7 tranzacţii fiecare), urmate de Germania şi Grecia, cu câte 6 tranzacţii, arată datele analizei EY.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România continuă să beneficieze de factori pozitivi, cum ar fi previziunile favorabile privind PIB-ul, o forţă de muncă calificată şi multilingvă, o bază manufacturieră puternică şi disponibilitatea finanţării UE, potrivit sursei citate. Primele cinci sectoare cele mai active în funcţie de volum la nouă luni au fost: imobiliare, ospitalitate şi construcţii (33 de tranzacţii), produse de consum şi comerţ cu amănuntul (29 de tranzacţii), tehnologie (26 de tranzacţii), manufactură de tehnică de vârf (19 tranzacţii) şi energie (17 tranzacţii).