Reprezentantii Primariei Arad au anuntat, joi, ca investitii insumand 12,2 milioane de franci elvetieni vor avea loc in sistemul de distributie a energiei termice si in iluminatul public, iar pentru acest proiect a fost obtinuta o finantare de 10,3 milioane de franci elvetieni de la Guvernul Elvetiei, astfel incat contributia locala va fi de 15 la suta, noteaza Mediafax.
Potrivit viceprimarului Bognar Levente, finantarea a fost aprobata prin Programul de Cooperare Elvetia-Romania, proiectul din Arad avand doua componente. Prima componenta presupune modernizari in reteaua de distributie si transport a energiei termice, urmand ca punctul termic din cartierul Aradul Nou sa fie tranformat radical, prin schimbarea totala a instalatiilor.
Potrivit viceprimarului, acest punct trebuie modernizat pentru ca se afla la cea mai mare distanta fata de producatorul de energie termica – CET -, astfel ca pierderile din retea depasesc 50 la suta, mai ales ca o portiune de cativa kilometri a retelei are conducte aeriene. ”In tot orasul sunt necesare investitii in reteaua de termoficare, veche de 40 de ani, pentru ca pierderile sunt, in medie, de peste 30 procente”, a declarat Bognar Levente.
Cea mai mare parte a sumei alocate proiectului, respectiv 8,5 milioane de franci, va fi pentru acest punct termic si conducetele de legatura. Lungimea retelei de transport care urmeaza sa fie reabilitata este de 7.000 metri, reprezentand aproximativ noua procente din lungimea de 79.000 metri retea existenta in oras, iar lungimea retelei de distributie care urmeaza sa fie reabilitata este de 6.500 metri, reprezentand 6,56 la suta din lungimea de 99.000 metri retea extinsa.
A doua componenta a proiectului prevede extinderea retelei de iluminat public prin implementarea panourilor fotovoltaice pentru alimentarea partiala. Panourile fotovoltaice vor fi montate in 70 de locuri de joaca din oras, dar si pe faleza Muresului (intre podul Micalaca si podul Traian) sau pe centura rutiera parte din DN7.
Lucrarile vor incepe in primavara, dupa procedurile de licitare, iar perioada de executie va fi de doi ani. Aflat la Arad pentru anuntarea acestui program de investitii, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gyorgy Attila a declarat ca alte trei orase din tara, respectiv Suceava, Brasov si Cluj-Napoca, beneficiaza de finantare din partea Elvetiei pentru proiecte similare, suma totala fiind de aproximativ 50 de milioane de franci elvetieni. Conform sursei citate, prin Programul de Cooperare Elvetia-Romania se finanteaza proiecte care vizeaza dezvoltarea infrastructurii pentru sustinerea obiectivului "energie durabila". (sursa: wall-street.ro)