"Faptul ca piata a devenit mult mai dinamica, stimulata mai ales de companiile noi care activeaza in sectorul productiei, ofera o noua perspectiva dezvoltarilor de spatii industriale si logistice. Avand in vedere ca in ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spatiilor logistice si industriale a fost reprezentat de proiectele 'build-to-suit', estimam ca, incepand cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a construi speculativ, atat in Bucuresti, cat si in orasele importante", a declarat Rodica Tarcavu, head of Industrial Department, DTZ Echinox.
Stocul modern de spatii logistice si industriale din Romania la finalul primului semestru din 2014 era de 1,8 milioane mp. Capitala totalizeaza 53% din acest volum, cu 950.000 mp. Stocul din Bucuresti a ramas neschimbat, de la un semestru la altul, pe fondul lipsei livrarilor de spatii noi. In afara capitalei, orasele cu cele mai semnificative stocuri de spatii industriale si logistice sunt Ploiesti, Timisoara, Brasov, Pitesti, Cluj-Napoca si Arad.
Livrari de spatii noi au fost inregistrate in Timisoara, unde VGP a finalizat in primul semestru al acestui an cea de-a doua faza a proiectului VGP Park Timisoara, un depozit cu o suprafata de 7.000 mp.
Volumul total al inchirierilor in primul semestru a fost de 89.000 mp, cererea noua reprezentand 70% din acest volum, cu 61.000 mp tranzactionati, in timp ce 28.000 mp au fost renegocieri si prelungiri de contracte.
In Bucuresti, volumul inchirierilor a fost de 34.000 mp, cererea reprezentand 90% dintre tranzactii.
In afara Bucurestiului, volumul tranzactiilor inregistrate in primul semestru a fost de 55.000 mp, cererea de spatii noi reprezentand 55% din volumul total (31.000 mp). Cele mai semnificative tranzactii, din punct de vedere al suprafetelor inchiriate, au fost in Bucuresti (Rhenus Logistics a inchiriat 14.000 mp in Mercury Logistics Park) si Timisoara (9.300 mp inchiriati de Ursus Breweries in Log Center).
Suprafata medie solicitata in primul semestru al acestui an a fost de 3.500 mp, fapt ce subliniaza atitudinea precauta a chiriasilor in ceea ce priveste strategia de expansiune, acestia preferand o crestere a suprafetei inchiriate in etape. Mare parte a cererii de spatii logistice si industriale a venit din partea companiilor care activeaza in sectorul productiei, urmate de companiile de logistica, automotive si retail.
Rata medie de neocupare a spatiilor logistice si industriale din Romania, la sfarsitul primului semestru, era de 8%. In Bucuresti se inregistreaza o rata de neocupare de 10%, usor scazuta comparativ cu ultimul semestru din 2013. In afara capitalei, rata medie de neocupare este de 6%. Orase precum Cluj, Pitesti, Brasov sau Oradea inregistreaza o rata de neocupare sub 2%.
Ploiesti si Timisoara, al doilea si al treilea oras ca marime din Romania dupa Bucuresti in termeni de spatii logistice si industriale, inregistrau o rata de neocupare de 5% la sfarsitul primului semestru. Comparativ cu S2 2013, rata de neocupare in ambele orase a urmat un trend descendent.
Chiriile prime pentru unitatile de clasa A cu o suprafata de minimum 5.000 mp sunt cuprinse in intervalul 3,6 - 3,9 euro/mp/luna si estimam ca vor ramane stabile pana la sfarsitul anului. Comparativ cu S1 2013, chiriile prime au scazut cu 5%. Pentru unitati cu suprafete sub 5.000 mp nivelul chiriei este usor mai ridicat. Pentru spatiile de clasa B, chiriile variaza intre 2,5 si 3 euro/mp/luna.
Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai intalnita metoda de incentivare fiind oferirea de luni gratuite corelata cu perioada de inchiriere si suprafata inchiriata. (sursa: dailybusiness.ro)