Automatizarea este accesibilă pentru orice depozit.
Până de curând, inovația în industria de automatizare a depozitelor a venit de la jucătorii de top, cu resurse aproape nesfârșite care au investit în soluții personalizate de proiectare și în implementarea unor automatizări complete, de la zero. Noile tehnologii sunt încă percepute ca fiind costisitoare și greu de implementat în operațiunile existente. Realitatea de astăzi este că, la nivel de costuri, acestea sunt semnificativ mai mici decât erau acum câțiva ani. Provocarea cu care se confruntă industria robotică a depozitelor este de a educa companiile de logistică cu privire la soluția de automatizare și la modul în care o astfel de investiție s-ar putea integra perfect în ecosistemul lor existent, la un cost redus.
În unele cazuri, guvernele vor sprijini introducerea automatizării în activitățile companiilor. De exemplu, guvernul Regatului Unit a lansat în 2021 un program care permite companiilor să solicite fonduri de capital de 130% pentru investițiile eligibile în instalații și mașini.
Procesul de automatizare a fost accelerat de creșterea bruscă a cumpărăturilor online din cauza perioadei afectate de pandemie, deoarece cumpărăturile online au devenit o necesitate. În plus, dezvoltarea politicilor de returnare a produselor comandate online a creat noi presiuni asupra activităților de picking și sortare, precum și necesitatea implementării unor sisteme complexe de gestionare a stocurilor. Dezvoltarea tehnologiilor automatizate s-a accelerat pentru a face față acestei provocări.
Dominația Chinei pe această piață este remarcabilă. În 2021, țara a instalat 268.200 de roboți, într-o gamă largă de industrii. 52% din toți roboții nou instalați în 2021 au fost instalați în China. Alte țări care conduc în acest domeniu includ Japonia, cu 49.900 de instalații anuale, Statele Unite, cu 33.300 de instalații anuale și Germania, cu 20.500 de instalații anuale.
Depozitul viitorului este mai eficient în satisfacerea nevoilor clienților și, prin intermediul roboților, mai sigur pentru angajați.
Experții prevăd că procesele de automatizare scalabile vor fi implementate pentru a obține o creștere a capacității pentru depozitare care să poată ține pasul cu ritmul accelerat al comerțului electronic. Roboții vor putea asista munca oamenilor, mai degrabă decât să o înlocuiască, acolo unde este necesar. Astfel, depozitele vor deveni un loc de muncă mai sigur, permițând lucrătorilor să își asume mai multe roluri tehnice de supraveghere a sistemelor de automatizare. Se recomandă ca perfecționarea lucrătorilor să fie o prioritate în viitor pentru industrie.
Mai multe companii au început să producă o varietate de sisteme autonome și automate pentru depozitare și recuperare (AS/RS).
Odată cu schimbarea focusului de pe picking-ul paleților și al coletelor pe picking-ul articolelor individuale, a existat o explozie în piața de tehnologii AS/RS, menită să ajute cu această adaptare la operațiunile pentru depozitare, distribuție și producție.
Progresele în automatizarea depozitelor, alături de creșterea costurilor cu forța de muncă și scăderea costului soluțiilor robotice, au creat un moment decisiv pentru industria logisticii. Companiile care nu au investiția de capital necesară pentru a construi un depozit personalizat, de la zero, pot investi în soluții robotizate pentru a-și îmbunătăți operațiunile și eficiența. Astfel, industria automatizării proiectează și implementează soluții atât de necesare care se pot integra rapid în operațiunile existente și pot evolua pentru a se potrivi nevoilor în schimbare ale investitorilor.
Tipul de tehnologie pe care o aleg companiile depinde de operațiunile necesare, dimensiunea depozitului, și obiectivele de buget. Printre tipurile de tehnologi noi se numără și:
- Roboții mobili autonomi (AMR): pot muta rafturi întregi la stațiile de lucru/picking, astfel încât pickerii să poată alege articolul necesar. Se deplasează în mod independent, folosind inteligența artificială și învățarea automată.
- Roboții mobili colaborativi: sunt flexibili, siguri și ușor programabili, concepuți pentru a ajuta angajații în diverse activități pentru depozitare care tind să fie dinamice.
- Roboți autonomi de manipulare a mărfurilor (ACR): șunt agili și ușor de integrat în infrastructura și sistemele existente. Pot depozita și recupera mai multe lăzi cu produse, în același timp, de pe coridoare înguste.
Tehnologia evoluează foarte rapid, deoarece roboții pot acum alege, sorta și transporta stocurile în timp record, chiar și produse fragile de diferite forme și dimensiuni. Depozitele devin astfel mai inteligente și mai eficiente, deoarece aceste soluții sunt puse în practică în sectoarele de logistică 3PL, comerț electronic, modă/îmbrăcăminte, auto, retail, sănătate și electronice.
Companiile de robotică și managerii depozitelor trebuie să lucreze împreună pentru a ușura tranziția către depozitele automatizate, interacționând cu lucrătorii, investitorii și noile perspective de afaceri cu privire la beneficiile acestor sisteme.
Pentru mai multe detalii, click aici.