Manifold a declarat, citat de Wall Street Journal, că se aşteaptă ca în martie sau aprilie să fie obţinute toate aprobările necesare finalizării achiziţiei în valoare de 6,5 miliarde de euro a mai multor active deţinute de Holcim şi Lafarge în Europa, Canada, Brazilia şi Filipine.
În România, producătorul irlandez preia activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi o staţie de măcinare de la Târgu Jiu.
Potrivit lui şefului CRH, activele preluate de la companiile rivale Holcim şi Lafarge vor ajuta compania să se extindă pe pieţele din America de Nord şi din Europa, unde estimează un potenţial ridicat de dezvoltare.
Există un necesar de construire ridicat, precum şi finanţări semnificative în ţări precum Polonia, Slovacia şi România, a spus Manifold în cadrul unei conferinţe după prezentarea rezultatelor financiare ale CRH pe 2014.
El a adăugat că aceste state ar putea înregistra creşteri anuale în sectorul construcţiilor de până la 4% în următorii 10 ani.
CRH va continua să facă noi achiziţii în 2015, concomitent cu restrângerea portofoliului pe segmente mai puţin profitabile, a spus Manifold. Compania irlandeză a aprobat deja vânzarea de active în valoare de 580 milioane de euro.
Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.
În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care ar urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene depinde de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mai producători de ciment la nivel mondial.
Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.
În România, vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. (sursa: zf.ro)