Apetitul investițiilor în proprietăți comerciale este de asemenea în creștere, iar disponibilitatea scăzută a activelor la vânzare îi face pe cumpărători să plătească mai mult. Această tendință este cu atât mai evidentă pentru spațiile logistice și de producție.
Raportul Cushman & Wakefield acoperă Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România.
“Perioada dobânzilor mici a durat mult. Aceasta restricționează numărul de oportunități pentru investitori de a depozita și crește fondurile, iar proprietățile comerciale reprezintă o bună oportunitate. Economia crește, companiile se extind, iar comerțul electronic se dezvoltă. Ca rezultat, cererea pentru proprietăți logistice și industriale crește, având caefect creșterea valorii acestora”, a afirmat Ferdinand Hlobil, șeful echipei industriale din cadrul Cushman & Wakefield Europa Centrală.
Cea mai mare tranzacție a acestui an este până în prezent achiziția de către CTP a parcurilor de la dezvoltatori din România.
Poziții diferențiate – dezvoltatori versus investitori
Piața din Europa Centrală este în continuă diversificare. Jucătorii se diferențiază în funcție de rolurile lor din piață. Dezvoltatorii se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi proiecte. Aceștia includ companii precum Goodman sau Panattoni. Celălalt grup este al companiilor care construiesc parcuri și pătrează proprietățile sau își extind portofoliul achiziționând proprietăți existente. Exemplele îi includ e CTP, P3 și Prologis. Al treilea grup este al investitorilor care preferă achiziția unor parcuri finalizate – precum Logicor, care a cumpărat parcuri în Plonia și Cehia în acest an.
Dezvoltarea și ocuparea conform cifrelor din ultimii ani
Companiile au închiriat mai mult spațiu decât a fost construit nou de către dezvoltatori în prima jumătate a acestui an. Ca rezultat, procentul spațiilor neocupate continuă să scadă, ajungând la o medie de 6,8% în Europa Centrală, cea mai scăzută cifră din ultimii nouă ani.
Peste 600.000 mp de spații noi au fost construite în această zonă în prima jumătate de an (comparativ cu 520.000 mp în perioada similară a anului trecut). În total, există 18,5 milioane de mp în regiune în acest moment, cu Polonia care se apropie de pragul de zece miliane și Cehia ajungând recent la cinci milioane de mp.
Privire de ansamblu
Piața industrială din Europa Centrală este puternică și stabilă. Afluența de companii de producție și logistică din germania continuă și este așteptată în continuare o expansiune a firmelor din comerțul electronic. Aceasta se aplică atât jucătorilor domestici, cât și magazinelor electronice care vin din Vest. De asemenea își vor face simțită prezența companii producătoare din China și Asia, deoarece proximitatea față de producătorii auto este de o importanță strtegică pentru ei.
“Chiriile au fost stabile de aproape zece ani. Acolo unde chiriile scad, acest lucru se datorează discounturilor de masăȘ companii producătoare care vin în regiune închiriază suprafețe cu mult mai mari decât acum zece ani. Ne așteptăm ca această tendință să continue”, a concluzionat Ferdinand Hlobil. (Sursa: Cushman & Wakefield.)