Directorul pe Europa al companiei, Robert Dobrzycki a declarat pentru CIJ Journal că piața românească este total diferită de cea din Cehia, Polonia sau Germania, motiv pentru care va necesita o abordare diferită. „Nu va fi același tip de operațiuni pe care le avem deja în alte locuri“, a spus acesta, adăugând faptul că România va fi ținta Panattoni în 2016.

 

El a mai spus că este prea devreme să dezvăluie detalii despre modul în care compania va aborda piața românească, dar menționează că achiziția de active funcționale nu este printre primele opțiuni. „Preferăm să dezvoltăm. În asta constă abilitatea noastră“, a declarat Robert Dobrzycki.

 

Omul ales de americani pentru inițierea operațiunilor locale, Muler Onofrei, a mai stabilit biroul local și pentru Prologis în 2006 și a gestionat activitatea acestei companii timp de un an și jumătate. El a fost recrutat de Panattoni Europe din poziția de managing director pentru dezvoltatorul austriac Soravia Real Estate.

 

Panattoni a fost fondată în 1986 de Carl Panattoni și a ajuns unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari cu capital privat din lume. Astăzi operează 24 de birouri în SUA, Canada și Europa și a construit până acum proiecte imobiliare de peste 18 milioane de mp.

 

Intrarea Panattoni în România vine într-un moment în care sectorul industrial/logistic al pieței imobiliare este dominat de achiziții făcute de compania cu capital olandez CTP.

 

După ce a tatonat piaţa românească timp de şapte ani, CTP a devenit  anul acesta cel mai mare proprietar de spaţii logistice din ţară, acumulând o suprafaţă de peste 340.000 mp. Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro şi a anunţat că vrea să ajungă la active de peste 250 mil. euro în România.

 

Cea mai nouă achiziţia a CTP este parcul industrial Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust. Cele două companii au semnat în 30 iunie 2015 un acord de vânzare-cumpărare a proiectului care dispune de o suprafaţă închiriabilă de peste 110.000 mp.

 

Pe lângă Bucharest West, compania a mai acumulat încă patru parcuri logistice, plus aproximativ 90 de hectare de teren dedicat extinderii acestora sau construirii altora noi. Este vorba de parcurile Prologis Park Bucharest A1 (a cărui achiziția a însemnat și ieșirea americanilor de pe piața românească), Deva Logistics Park, Mercury Logistics Park şi Cefin Logistic Park Arad. Lor li se adaugă primul proiect dezvoltat integral de companie pentru producătorul german Frankische, pe un teren deţinut de CTP în Turda. (sursa: capital.ro)