Acordurile de colaborare pentru aceste proiecte au fost semnate zilele trecute, cu prilejul participării vicepremierului Costin Borc la cea de-a doua ediție a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică și comercială dintre China și Țările Europei Centrale și de Est, organizată, între 7-9 iunie, la Ningbo, în China.

 

Potrivit Ministerului Economiei, oamenii de afaceri chinezi vor investi 45 milioane de euro în construcția unei fabrici de componente auto, la Brașov, și vor mai dezvolta un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va presupune o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari.

 

Investitori din China vor aloca, totodată, 33 milioane de euro pentru construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW.

 

Un alt proiect important,  în valoare de 23 milioane euro, va consta în dezvoltarea unor complexe imobiliare în zona Bucureștiului.

 

România și China vor dezvolta, totadată, un proiect de cooperare si schimb de experiență în domeniul educației în Hunedoara.

 

China vrea "o mai bună coordonare" din partea României pentru proiectele în care a investit

 

În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegației române cu ministrul chinez al Comerțului, Gao Hucheng, iar discuțiile s-au axat pe importanța investițiilor chineze în România.

 

"Guvernul susține toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ținând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiții”, a spus ministrul chinez.

 

Acesta a promis că guvernul chinez va sprijini dezvoltarea relațiilor turistice cu România, care este o destinație cunoscută turiștilor chinezi și are un potențial imens în domeniu.

 

În cadrul Forumului de cooperare a fost organizată și cea de-a doua ediție a Expoziției de Investiții și Comerț, la care participă aproximativ 200 de companii din cele 16 țări Europei Centrale și de Est și aproape 300 de companii chineze, iar România este reprezentată de 12 firme cu produse tradiționale românești.

 

Companii din China sunt implicate deja în proiecte energetice la centrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, și în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nici investițiile imobiliare nu sunt o noutate pentru proiectele companiilor din China în România, un astfel de complex imobiliar fiind dezvoltat, cu capital chinezesc, în Craiova. (sursa: profit.ro)