Cel mai important parc logistic din România, P3, este parte a unei tranzacţii globale, în care fondurile de investiţii TPG Real Estate şi Ivanhoe Cambridge discută vânzarea grupului P3 către GIC, fondul de investiţii suveran al guvernului din Singapore, unul dintre cele mai mari vehicule de investiţii din lume. Conform unor surse din piaţă, discuţiile sunt destul de înaintate, existând posibilitatea unui răspuns până la finalul anului. De asemenea, de P3 s-a interesat şi grupul financiar australian Macquarie, dar aici şansele de reuşită sunt mult mai reduse.
Tranzacţia, evaluată de analişti în jurul a 3 mld. euro, ar implica preluarea operaţiunilor logistice din 11 ţări europene - Cehia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Serbia şi Spania.
Grupul ceh P3 a cumpărat operaţiunile din România în 2014 cu 120 mil. euro de la compania austriacă CA Immo. Acum operaţiunile ar fi evaluate la peste 200 mil. euro, având în vedere că între timp P3 a mai adăugat aproape 90.000 mp de spaţii logistice la cele 215.000 mp existente.
Randamentul unor investiţii pe zona spaţiilor logistice se situează între 7,5 şi 9% pe an la euro. Având în vedere disperarea fondurilor de investiţii de a-şi plasa banii aflaţi în administrare, probabil că o asemenea tranzacţie ar implica un randament de 7-7,5%.
În cazul în care tranzacţia s-ar încheia cu intrarea gigantului singaporez GIC, cu active în administrare de aproape 400 mld. dolari (tot sistemul bancar românesc are active de 85 mld. euro), ar însemna un punct de cotitură în prezenţa unui alt gen de investitori în Europa Centrală şi de Est, o zonă unde fondurile gigant de investiţii au o prezenţă mai redusă din cauza unei dimensiuni mai mici a pieţei.
„Ne gândim la spaţii şi în afara Bucureştiului, cum ar fi Timişoara, Arad, Sibiu sau Cluj-Napoca sau în localităţile învecinate, dar nu am achiziţionat încă nimic“, a spus în februarie, într-un interviu pentru ZF, Blake Horsley, noul country head pentru România al companiei de logistică P3 Logistic Parks. Pe piaţa românească cei mai importanţi clienţi sunt Carrefour, eMag, Altex, Tibbett Logistics, Macromex sau Gebrüder Weiss. (sursa: zf.ro)