Compania deţinută de grupul turc Arcelik condiţionează însă investiţia de primirea unui ajutor de stat în valoare de 37,5 mil. euro, respectiv 35% din totalul valorii proiectului care ar urma să fie dezvoltat tot la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, unde compania deţine deja terenul, potrivit datelor ZF.
„Logistic, este cel mai convenabil pentru ei să deschidă o fabrică tot în Găeşti“, spun surse din piaţă.
În vederea aprobării acestui proiect de investiţii, compania convoacă adunarea generală extraordinară a acţionarilor în data de 15 februarie. În cadrul adunării urmează să se aprobe atât proiectul de investiţii, cât şi valoarea acestuia.
Banii pe care Arctic ar uma să îi investească vor veni din profitul companiei locale din ultimii ani, inclusiv 2014, potrivit datelor publice. Contactaţi de ZF, reprezentanţii Arctic nu au răspuns solicitării privind acest proiect de investiţii.
Compania nu ar fi la primul ajutor de stat primit, în contextul în care şi la ultima investiţie realizată de companie, finalizată în 2013, statul a contribuit cu 10 milioane de euro la un total de 21,9 mil. euro. Această investiţie a condus la majorarea capacităţii de producţie a fabricii din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, cu circa un sfert.
Producătorul de electrocasnice realizează pe piaţa locală doar frigidere şi congelatoare. Arctic a realizat în 2014 în fabrica pe care o deţine pe piaţa locală la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa circa 1,9 milioane de frigidere, din care 1,6 milioane au luat drumul exportului, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor transmise de companie. Datele pentru 2014 sunt cele mai recente date disponibile.
Produsele „made in Romania“ au ajuns în 60 de ţări din toată lumea. Fabrica din Găeşti are însă o capacitate totală de producţie de 2,6 milioane de unităţi. După capacitatea de producţie, fabrica din Găeşti este cea mai mare din Europa Continentală şi a doua cea mai mare de pe bătrânul continent, după cea a grupului Arcelik de la Eskisehir. Arctic este la rândul său deţinut de grupul turc Acelik din 2002. De la preluare până astăzi grupul a investit peste 110 milioane de euro, cea mai recentă investiţie fiind finalizată în 2013.
Pentru noua investiţie Arctic cere ajutor de stat pe schema H.G. 807/ 2014, schemă care are alocat anual un buget de 450 de milioane de lei. Suma cerută de Arctic reprezintă astfel 37,5% din totalul banilor disponibili la nivelul unui an. În 2014 au fost alocate 436 de milioane de lei pentru proiecte cu o valoare totală de 1,1 mld. lei şi care ar urma să creeze 3.300 de locuri de muncă. Printre cele nouă companii care se află pe lista proiectelor aprobate se numără Dacia, Bosch, Timken şi CER Cleaning Equipment. Aceasta din urmă este compania care se va ocupa de realizarea unei investiţii în valoare de circa 100 mil. lei (20 mil. euro) într-o fabrică de electrocasnice la Curtea de Argeş. Fabrica este o investiţie a grupului german Karcher, care urmează să producă aici aspiratoare.
Investiţia Arctic într-o fabrică de maşini de spălat este prima de acest gen în România ultimilor ani în contextul în care pe piaţa locală se produc frigidere, aspiratoare, espressoare de cafea, aragazuri sau produse pentru igienă orală. România a produs maşini de spălat sub brandul Albalux, însă acesta a dispărut de pe piaţă.
Arctic este la rândul său unul dintre cele mai vechi branduri româneşti, având o istorie de 45 de ani în care a produs în total la Găeşti 25 milioane de frigidere. După preluarea de către Arcelik la fabrica din Găeşti s-au produs frigidere sub două branduri – Arctic şi Beko. Primul este destinat exclusiv pieţei locale, în timp ce Beko este un brand internaţional.
Afacerile producătorului de frigidere Arctic au depăşit 340 de milioane de euro în 2014, după doi ani de avansuri modeste, însă în criză, creşterea cumulată a fost de 70%. Arctic Găeşti a ajuns la jumătatea anului la un efectiv de peste 3.000 de salariaţi, cu circa 600 mai mulţi decât la finalul lui 2014. În aceeaşi perioadă cifra de afaceri a crescut cu 11%, până la 770 mil. lei (171 mil. euro). (sursa: zf.ro)