Emerson a finalizat la sfârşitul anului trecut construcţia unei hale de producţie de 16.500 de metri pătraţi şi a unei clădiri de birouri de 5.000 de metri pătraţi, destinată serviciilor de inginerie şi de suport financiar, comercial, IT şi administrativ. Noua unitate Emerson este situată în parcul industrial Eurobusiness, aflat în proprietatea primăriei Oradea.
’’România a fost de la început un loc propice pentru ca Emerson să-şi deschidă operaţiuni şi să le dezvolte pentru a deservi clienţii noştri europeni. România are o forţă de muncă calificată, iar unitatea de la Oradea este o locaţie atractivă, oferind un spaţiu amplu, acces comod la reţelele de transport şi potenţial de creştere pentru viitor’’, a declarat Pierre Sarre, vicepreşedinte al grupului Emerson pentru diviziile Leroy-Somer şi Control Techniques.
În prezent, în campusul Emerson din Oradea lucrează aproximativ 160 de oameni, însă planurile Emerson sunt de a creşte personalul la peste 250 de oameni în acest an. Noua capacitate de producţie inaugurată la Oradea realizează produse pentru clienţii Emerson Leroy-Somer şi Control Tehniques, constând în servomotoare şi sisteme industriale de acţionare modulare.
Emerson a luat decizia de a se extinde la Oradea în 2012, având în vedere faptul că locaţia din Cluj-Napoca urmează să ajungă la gradul maxim de ocupare în perioada următoare. Creşterea afacerilor şi operaţiunilor Emerson de la Cluj au dus la utilizarea completă a spaţiului, în acest moment nemaiexistând posibilitatea pentru extindere în Cluj. Anticipând această constrângere de spaţiu, americanii au achiziţionat un teren în parcul Eurobusiness din Oradea, iar anul trecut au finalizat acolo construcţia unui centru de producţie, demarând operaţiunile în luna octombrie 2015.
Campusul Emerson de la Oradea include în prezent activităţi de producţie şi suport pentru unităţile Control Techniques şi Leroy-Somer, iar investiţia totală va ajunge la aproximativ 80 mil. euro (105 mil. dolari) până în anul 2022, conform planurilor de investiţii ale companiei prezentate anterior.
Emerson a cumpărat de la primăria din Oradea terenul de 24,5 hectare din parcul industrial Eurobusiness, pentru care americanii au plătit aproximativ 10,5 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit primăriei din Oradea. Conform aceleaşi surse, campusul Emerson din Oradea va cuprinde activităţi de producţie, inginerie şi suport pentru diferite unităţi de afaceri din cadrul grupului şi va crea, în total, în jur de 2.500 de locuri de muncă.
Compania Emerson a avut în primul trimestru din acest an o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro (38 milioane de dolari), venituri care includ operaţiunile din Cluj şi Oradea. Emerson a realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 154,5 mil. euro, mai mult cu 26% faţă de anul anterior, susţinută de demararea operaţiunilor în centrul de producţie şi suport din Oradea, a doua fabrică deţinută de americani pe piaţa locală, după cea din Cluj.
Gigantul Emerson este prezent pe piaţa locală din anul 2006, iar pasul important pentru dezvoltarea grupului în România a fost deschiderea fabricii din parcul industrial Tetarom II, din Cluj, în anul 2008. La Cluj, Emerson a construit un campus industrial pe o suprafaţă de 12 hectare, unde produce regulatoare de presiune, produse de monitorizare şi asigurare a debitului, aparate de măsurare a debitului şi densităţii, sisteme de control şi automatică, generatoare de energie, echipamente electrice pentru centrale electrice fotovoltaice şi sisteme de acţionare. Operaţiunile de la Cluj servesc în principal clienţii Emerson din Europa. La Cluj, Emerson are în prezent aproximativ 2.300 de angajaţi.
Compania Emerson SRL, cu sediul central în Cluj-Napoca, a avut în 2014 o cifră de afaceri de 546,3 mil. lei (122,7 mil. euro), un profit net de 15,7 mil. lei (3,5 mil. euro) şi un număr mediu de 2.160 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. La nivel mondial, grupul Emerson are aproximativ 115.000 de angajaţi şi vânzări totale de peste 24,5 mld. dolari în 2014, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei. (sursa: zf.ro)