Acestea ar urma să genereze mai mult de 3.200 de locuri de muncă în judeţele Alba, Cluj, Braşov, Argeş, Gorj sau Bistriţa-Năsăud, unde angajaţii vor fabrica subansambluri sau alte componente electronice, caroserii pentru industria auto, cabluri electrice şi electronice, componente pentru industria aeronautică sau aeronave complete, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Din suma totală pe care aceste companii ar trebui să o investească în piaţa locală, peste 370 mil. lei (adică mai mult de 83 mil. euro) vor fi acoperite din ajutoare de stat, obţinute de cei opt producători în ultima jumătate de an.
Antreprenorii lipsesc însă de pe lista companiilor care au primit ajutoare de stat în acest interval, astfel că, în continuare, jucătorii străini sunt cei care ştiu să beneficieze de schemele de finanţare puse „la bătaie“ stat.
„Faptul că pe lista proiectelor aprobate se regăsesc în cea mai mare parte companii străine nu înseamnă că cele româneşti nu au iniţiativă, ci doar că anumite conjuncturi şi criterii solicitate de legea ajutorului de stat pot fi îndeplinite mai greu de acestea şi, astfel, nu au aceeaşi rată de succes“, susţine Iulian Sorescu, associated partner şi head of financial department al firmei de avocatură Noerr Finance & Tax. (sursa: zf.ro)