Marcel Bărbuț a explicat că diviziile de producție au înregistrat un avans de 5%, însă acesta nu s-a regăsit însă în întregime în creșterea cifrei de afaceri a companiei deoarece AdePlast a decis să renunțe la comercializarea de polistiren extrudat (XPS) care nu era produs în fabricile proprii.

 

“Deși era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor implicate. În plus, strategic vorbind, am concentrat toate resursele companiei pe producția proprie. Astfel, diviziile interne au reușit să recupereze destul de bine cifrele pe care le înregistram în trecut din XPS”, precizează Marcel Bărbuț.

 

Anul trecut, producția de polistiren a înregistrat cea mai mare creștere, ajungând la un volum de 980.000 de metri cubi.

 

“În 2016 vom depăși cu siguranță 1.000.000 de metri cubi”, afirmă proprietarul AdePlast.

 

Marcel Bărbuț mizează pe un avans de cel puțin 5% al afacerilor în acest an și speră ca, în condițiile în care construcțiile se mențin pe un trend crescător, să ajungă chiar la un plus de peste 10%.

 

În ceea ce privește strategia pentru 2016, AdePlast analizează preluarea unor producători de materiale de construcții, dar vrea să reia și planurile legate de construirea fabricii de vată bazaltică ”care va avea o locație strategică ce va permite accesul ușor în afara granițelor, 60 de procente din producție fiind destinate exportului”.

 

În 2014, AdePlast anunța că va începe procedurile pentru construcția unei fabrici de vată bazaltică, o investiție care se ridica la 19 milioane de euro, dintre care 7,2 milioane de euro reprezentau ajutor de stat.

 

“Cu toate că am avut acest sprijin, am decis atunci să punem pauză în proiect deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau să ne ofere decât tehnologii de producție destul de poluante pe bază de cocs și gaz, dar care erau totuși în limitele legii”, explică Bărbuț.

 

În ceea ce privește finanțarea pentru noua fabrică, proprietarul AdePlast declară că va apela din nou la un ajutor de stat, restul investiției urmând să fie susținută din resurse proprii și credit bancar.

 

“În luna decembrie vom achita integral un credit de investiții din 2008, pentru care am avut o rată destul de consistentă. Astfel, în 2017 o vom putea lua de la capăt cu noi investiții. De asemenea, o bună parte din investițiile mai vechi vor fi amortizate”, a mai spus Marcel Bărbuț.

 

 

AdePlast are 270 de angajați și trei platforme industriale situate în Oradea, Ploiești și Roman unde sunt produse adezivi și mortare, polistiren și vopsele. (sursa: profit.ro)