Principalele obiective ale întâlnirii au vizat semnarea unui nou acord de colaborare (după cel încheiat în luna iunie 2007) şi identificarea, în marja acestui document, a unor prime proiecte concrete a căror derulare să conducă la o mai bună cunoaştere a comunităţilor de afa­ceri reprezentate de cele două instituţii.

 

În acest context, Dimitriu a subliniat că un proiect comun îl poate constitui organizarea la Bucureşti, în toamna acestui an, a unui Forum de afaceri, dublat de o manifestare expoziţională. Propunerea a fost apreciată şi acceptată de către preşedintele CCPIT Hebei care, în completare, a invitat conducerea CCIB să ia în considerare organizarea unor misiuni economice în provincia Hebei în luna mai, cu prilejul organizării Târgului internaţional dedicat companiilor din ţările Europei Centrale şi de Est, şi în luna noiembrie, cu ocazia desfăşurării unui important Forum de afaceri.

 

În cadrul întâlnirii care a precedat momentul oficial de semnare a documentului au fost identificate domenii în care colaborarea bilaterală se poate concretiza în afaceri avantajoase pentru ambele părţi, subliniindu-se faptul că firmele din cele două ţări pot beneficia de consultanţă şi asistenţă oferite de biroul de reprezentare deschis de CCIB la Beijing.

 

„România oferă multe elemente de atracţie, privite atât prin prisma calităţii de membru al Uniunii Europene pe care o are ţara noastră, cât şi a poziţiei sale geografice, care asigură deschidere către: vestul continentului, Balcani şi spaţiul ex-sovietic”, a subliniat preşedintele CCIB. În completare, Dimitriu a punctat oportunităţile de investiţii în domeniul energetic (termocentrale), dar şi în alte sectoare industriale, precum şi posibilităţile de colaborare din domeniul cercetării şi sectorul educaţional.

 

„Activitatea Camerei bucureştene este cunoscută şi apreciată de companiile chineze. Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem aici”, a afirmat Zhang Lihong. Subliniind complementaritatea activităţii celor două comunităţi de afaceri, preşedintele CCPIT Hebei a apreciat că firmele din ţara noastă ar trebui să profite de facilităţile oferite de cele 116 zone libere ale provinciei pentru a pătrunde pe piaţa Chinei.

Conform oficialului chinez, provincia Hebei, cu o suprafaţă de circa 188.000 kmp şi cu o populaţie de 73,4 mil. locuitori, înregistrează un PIB de 2.900 mld. yuani (cca. 473 mld. dolari) şi dispune de o infrastructură de transport remarcabilă.

 

R.P. Chineză este un partener economic şi comercial important pentru România. În primele 11 luni ale anului trecut, schimburile comerciale româno-chineze au atins 2,7 miliarde dolari, din care exportul s-a cifrat la 520 milioane dolari. În perioada ianuarie-noiembrie 2014, tendinţa de creştere a schimburilor s-a accentuat, acestea majorându-se, comparativ cu perioada similară din 2013, cu 18,7%. (sursa: curierulnational.ro)