„Creșterea economică potențială (sau sustenabilă) a României se află în prezent în jurul a 4% față de media UE, de sub 2%, sau în jurul a 3% pentru țările din regiune, potrivit Comisiei Europene. Aceste cifre pot oferi un motiv de optimism pentru economia României pe termen lung, mai ales în condițiile în care există un potențial semnificativ care poate fi deblocat prin reforme relativ simple, cum ar fi îmbunătățirea infrastructurii. Acest context va favoriza și buna dezvoltare a sectorului imobiliar pe termen lung”, spune Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.
Dincolo de capacitatea administrativă slabă a statului, România ar trebui să continue să crească, deoarece încă mai beneficiază de una dintre cele mai mari diferențe dintre productivitatea muncii și costurile forței de muncă din Europa de Est. Migrația internă va fi un alt factor important în tendințele pieței imobiliare: populația orașelor precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov sau Sibiu ar trebui să crească semnificativ în anii următori.
În consecință, toate segmentele imobiliare au șansa de a se îmbunătăți din punct de vedere al cantității (zonele tranzacționate / închiriate) și al calității (rentabilitatea investițiilor).
Pentru piața industrială, se asteapta ca stocul actual de 3,8 milioane de metri pătrați să se extindă la peste 7 milioane de metri pătrați până la începutul anului 2030, deși este dificil de evaluat impactul schimbărilor tehnologice asupra activității logistice. (sursa: businesscover.ro)