Printre sectoarele diferite – rezidențial, retail, hoteluri, medical, industrial, energie sau agri-business – geografic, Bucureștiul și zona metropolitană au dominat piața, generând 80% din volumul tranzacțiilor, din care 70% în sectorul rezidenţial.

Așa cum explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România, în capitală și în alte mari orașe regionale, blocajele administrative au întârziat semnificativ tranzacțiile, iar dificultățile de obținere a autorizațiilor de construcție rămân principalele factori care frânează ritmul pieţei.

A fost observat un interes crescut pentru locațiile din apropierea Bucureștiului și pentru terenurile cu autorizații de construire sau planuri de zonare urbanistică (PUZ), deoarece acestea pot ajuta la evitarea blocajelor urbanistice.

Cererea pentru terenuri rezidențiale a crescut în afare Bucureștiului, în orașe precum Timișoara, Brașov și Constanța, unde sunt, de asemenea, planificate proiecte mixte. Retailul s-a concentrat pe parcuri comerciale și extinderi strategice, în timp ce multe terenuri mari din afacerea orașelor, destinate inițial pentru utilizare rezidențială, au atras investitori din domeniul energiei regenerabile, logisticii și agri-business datorită prețurilor mai accesibile.

Experții Colliers subliniază că potențialul de dezvoltare pe termen lung al României va atrage noi investitori internaționali, iar investitorii locali vor rămâne foarte activi și vor continua să achiziționeze active strategice.