În total, 30 de orașe din România au fost evaluate din perspectiva atractivității pentru activitățile de depozitare și producție. Au fost utilizați mai mulți indicatori pentru a efectua analiza, inclusiv distanța față de punctele vamale, serii de date diverse (cum ar fi salariile, vârsta, potențialul neutilizat), calitatea transportului local și parcurile industriale existente.
Astfel, orașele de la care tranzitul până la principalele puncte vamale (Nadlac, Bors, Giurgiu) este cel mai scurt sunt Arad, Timișoara, Alba-Iulia, Oradea și Sibiu. Pe de altă parte, cea mai mare disponibilitate a forței de muncă se află în afara Arcului Carpatin, în orașele din Moldova și în sudul țării: Iași, Suceava, Craiova, Bacău și Galați. Nu în ultimul rând, orașele cu cea mai mare suprafață cumulată a parcurilor industriale, administrate în cea mai mare parte de autoritățile locale, sunt Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea și Sibiu.
„Deloc surprinzător, zonele centrale şi vestice din interiorul Arcului Carpatic sunt, în general, cele mai atractive pentru companiile care au legături comerciale cu Europa Occidentală. Posibilii angajaţi se află, însă, în alte zone ale ţării, iar România se confruntă şi cu o mobilitate internă destul de redusă a forţei de muncă. Spre exemplu, doar judeţele Iaşi şi Suceava au împreună a şaptea parte din totalul persoanelor angajabile la nivel naţional, din calculele noastre. Reforme structurale care să sporească rata de activitate a populaţiei şi două autostrăzi pe axele nord-sud/est-vest ar putea duce la o creştere economică explozivă şi de durată”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.
Apetitul pentru dezvoltarea industrială din vestul țării este influențat de creșterea cererii în acest domeniu. Suprafața totală închiriată a fost de aproximativ 73.000 de metri pătrați spațiu modern de logistică, cea mai mare cerere fiind înregistrată în capitală - 66%, iar restul de 34% în Cluj-Napoca (22%) și Timișoara (12%).
Deși activitatea de închiriere în primul trimestru a fost mai mică decât în aceeași perioadă în 2017, există elemente suficiente pentru a susține un optimism moderat, iar Colles România se așteaptă ca cererea pentru spații industriale moderne să accelereze semnificativ până la sfârșitul anului. De asemenea, tendința chiriașilor, în special a celor din comerțul cu amănuntul și comerțul online, de a-și dezvolta propriile depozite, din care anumite zone pot fi ulterior suinchiriate, va crește.
În ceea ce privește chiriile, punctul de plecare a rămas în jurul valorii de 4 euro pe metrul pătrați în zona Bucureștiului. Potrivit datelor Colliers International, rata scăzută a locurilor de muncă vacante, cererea de la chiriași și costurile forței de muncă crescute cu mai mult de 10%, vor pune presiune asupra chiriei cel puțin pentru următoarele câteva trimestre. (sursa: adevarul.ro)