Peste 70% din suprafața închiriată, respectiv 330.000 de metri pătrați, reprezintă noi cerei (noi contracte, preînchirieri). Noua cerere raportat la cererea totală a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, reflectând scăderea gradului de neocupare. Reînnoirile și renegocierile contractelor au reprezentat 126.000 de metri pătrați de spații industriale și logistice.

Un total de 56% din cererea totala a fost înregistrată în Bucuresti, iar companiile logistice au generat mai mult de jumatate din cerere, cu 250.000 mp spatii preluate in toata tara. Aproape un sfert din suprafața închiriată a fost contractat de companiile de producție.

Pitești (50.000 mp), Timișoara (45.000 mp), Roman (31.000 mp) și Cluj (25.250 mp) sunt alte orașe în care au fost încheiate tranzacții semnificative în segmentul industrial și logistic în perioada analizată.

“Cererea de spaţii industriale se menţine la un nivel ridicat şi confirmă apetitul clienţilor pentru expansiune, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul total reprezintă 98% din cel înregistrat în tot anul 2016”, spune Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

În ceea ce privește noile dezvoltări, în primele nouă luni, în toată țara au fost livrate proiecte cu peste 210.000 de metri pătrați suprafața totală, astfel încât stocul de la sfârșitul lunii septembrie a fost de aproape 3 milioane de mp, din care 1,5 milioane de metri patrati în București.

Spații industriale totalizând 140.000 de metri pătrați sunt anunțate pentru livrare în acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale proiectelorr existente, ceea ce conduce la un nivel general al livrărilor spațiilor industriale superior celui înregistrat în 2016 și confirmă apetitul clienților și dezvoltatorilor pentru extindere. Gradul de neocupare este sub 5% în București și 7-10% în afara capitalei.

“Oferta de spații industriale a ținut pasul cu cererea crescută. Investitorii au gustat pe parcursul acestui an din succesul dezvoltărilor speculative şi s-au bucurat de cerere ridicată si pentru acest gen de spaţii. Chiriașii și-au păstrat preferinţa pentru spaţii aflate în fază de construcţie şi s-au îndreptat preponderent spre proiecte în dezvoltare, în defavoarea celor aflate încă în stadiu de proiect”, a comentat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.
Chiriile rămân constante, nivelul fiind influențat, doar în mod punctual, de rata de neocupare a fiecărui proiect. (sursa:constructiv.ro)