'Creşterea va fi susţinută în acest an, pe lângă exporturi, şi de producţia agricolă bună. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, după ce Banca Centrală a redus dobânda de politică monetară atât în iulie, cât şi în august', se arată în document. Potrivit acestuia, o revenire economică generală începe să se facă simţită în zona euro însă, în pofida semnalelor pozitive, creşterea economică se aşteaptă să fie lentă.
Cu toate acestea, arată documentul, continuă să se înregistreze diferenţe tot mai mari între ţările din centrul şi cele de la periferia zonei euro.
Se estimează, de asemenea, că redresarea economică va continua să fie încetinită de procesul de reducere a gradului de îndatorare atât în sectorul public cât şi în cel privat, precum şi de lipsa unor surse avantajoase de finanţare. Ambele aspecte vor avea un impact mai mare asupra economiilor marginale, conducând la diferenţieri şi mai accentuate faţă de ţările nucleu din zona euro.
Este de aşteptat, arată raportul, ca economia să recupereze mai puternic în a doua parte a anului datorită unor factori externi, printre care şi relansarea activităţii economice a SUA şi a semnalelor încurajatoare din Marea Britanie, ambii parteneri comerciali cheie ai zonei euro.
'Aceasta va conduce la o redresare robustă a cererii de exporturi din zona euro. Previziunile arată că cererea pentru exporturi din zona euro se va accelera de la 3,8%, în acest an, la 5,9% în 2014, respectiv la 6,6% în 2015. Scăderea substanţială a monedei euro, care se estimează a fi supraevaluată în prezent cu 8%, va însoţi această creştere a exporturilor din zona euro. Având în vedere rolul important jucat de exporturi în redresarea economică, studiul EEF prevede şi o revenire a situaţiei în producţia de bunuri şi a serviciilor de business. Cu toate acestea, previziunile sunt mai puţin bune pentru celelalte sectoare, mai ales cele cu expunere directă către consumator şi către sectorul public. Se estimează, de asemenea, că segmentul construcţiilor va înregistra performanţe slabe', se arată în document. (sursa: economica.net)