Contextul, spun oficialii companiei, este unul favorabil, iar dezvoltarea activitatii la nivel local este un pas firesc in conditiile in care economia tarii este in crestere, iar necesarul de spatii de logistica este unul foarte ridicat.
“Suntem intr-un plin proces de expansiune. Ne uitam si analizam cresterea organica, asta pentru ca in piata nu prea mai sunt oportunitati. Vrem sa crestem si pana in 2018 la 1 milion de metri patrati in Romania, iar in prezent dispunem de spatii logistice care se intind pe o suprafata de circa 370.000 mp”, a declarat Marian Orzu, head of leasing and business development department al CTP Invest Romania, in cadrul unui eveniment recent organizat pe tema activitatii din zona sectorului logistic.
Managerul companiei sustine ca CTP a inceput constructiile speculative. “La km 23 avem o constructie de 30.000 mp. In luna august incepem un proiect de 20.000 mp situati la km 13 din care sunt preinchiriati 7.000 mp. Avem 28 hectare in apropiere de autostrada A1, o suprafata de 140.000 mp in care care se poate construi. Ne uitam inclusiv la achizitii”, sustine Orzu.
Pana la finalul acestui an, CTP ar urma sa depaseasca jumatate de milion de metri patrati de spatii logistice in Romania.
Investitiile din zona proiectelor logistice si industriale vor depasi pragul de 100 milioane de euro in acest an, arata datele consultantilor de la JLL.
“Investitiile in industrial si spatii logistice vor depasi 100 milioane de euro in acest an. Sunt multe proiecte in automotive, dar si electronica si electrotehnica. A inceput si sectorul de mase plastice sa se dezvolte in Romania, iar interes exista din partea investitorilor europeni si asiatici. Investitorii sunt din Europa si din Asia. (…) Piata de logistica a crescut foarte mult. Sectorul de retail si logistica sunt in stransa legatura. Dupa mai multi ani de criza in care nu s-au intamplat multe lucruri, in ultimul an si jumatate – doi asistam la dezvoltarea business-ului. Este un segment important de dezvoltare”, a declarat Cristina Pop, head of industrial agency in cadrul JLL.
Potrivit managerului JLL, in Bucuresti gradul de neocupare a spatiilor logistice este de sub 5%, o valoare care arata ca piata suporta dezvoltari importante in anii urmatori.
“Acest lucru este datorat extinderilor clientilor existenti, dar si a faptului ca majoritatea dezvoltatorilor au fost rezervati in a dezvolta proiecte, dar si a faptului ca Romania incepe sa se dezvolte si in orasele de provincie. Romania devine o prima optiune pentru investitori din punct de vedere logistic si al productiei”, a mai aratat Cristina Pop.
Piata imobiliara din Romania se pregateste sa stabileasca un nou record, asta dupa ce se estimeaza ca pana la finalul anului 2016 vor fi livrati peste 300.000 mp de spatii industriale si logistice, arata datele companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
La sfarsitul anului 2015, stocul modern de spatii industriale si logistice din Romania a depasit 2 milioane de mp. Bucurestiul inregistra 47% din aceste spatii, cu un stoc de 960.000 mp. In afara capitalei, cele mai mari piete din punct de vedere al stocului de spatii industriale si logistice au fost in Timisoara - 13%, urmata de Ploiesti - 11%, Cluj - 7% si Brasov - 7%.
Conform datelor DTZ Echinox, in 2016, livrarile de spatii noi vor depasi 300.000 mp, nivel care va creste stocul de spatii industriale si logistice din Romania cu 15%. Cea mai mare parte va fi livrata in Bucuresti - 63% (~ 190.000 mp), regiune urmata de Cluj - 8% (25.000 mp), Brasov, Ploiesti si Sibiu, cu 5% (15.000 mp fiecare).
CTP este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte logistice la nivel local, pe o piata pe care mai activeaza nume precum P3, Globalworth, Cromwell sau BlackStone, companie care a preluat portofoliul imobiliar de la Immofinanz. (sursa: wall-street.ro)