Compania declară că volumul tranzacțiilor imobiliare, cu excepția segmentului industrial, a crescut anul trecut. Bucureștiul a înregistrat aproximativ 70% din totalul tranzacțiilor.
„Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.
În restul țării, cererea din segmentul de retail a fost mai vizibilă, deoarece dezvoltatorii și lanturile de retail s-au concentrat asupra orașelor cu o populație sub 100 000 de locuitori.
La București, cea mai mare tranzacție cu terenuri a fost vânzarea platformei Policolor pentru 22 milioane de euro. În această locație, un proiect mixt cu componente retail și rezidențiale va fi dezvoltat pe o suprafață de 14 hectare.
În zona Expozitiei, GTC, Impact Developer & Contractor și Atenor Group au cumpărat terenuri în tranzacții în valoare de aproximativ 10 milioane de euro fiecare, potrivit datelor Colliers. Aceasta zona a inregistrat cea mai mare parte a tranzactiilor funciare pentru birouri din Bucuresti.
Dedeman a plătit 6,7 milioane de euro pentru 2,7 hectare de teren pe care fusese o fabrică, în timp ce Globalworth a preluat 5,7 hectare de teren în zona Preciziei pentru construirea noului sediu al Renault.
Prețurile pentru terenuri au crescut în medie cu 10-15% anul trecut la nivel național, dar în unele locații au rămas neschimbate. Centrul și nordul Bucureștiului și unele mari orașe regionale precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov au înregistrat prețuri mai mari pentru terenuri. (sursa: profit.ro)